1 kurczak
25 dag fileta drobiowego
45 dag karkówki
20 dag pieczarek
1 duża cebula
Włoszczyzna
Przyprawy: sól, ,przyprawa uniwersalna, pieprz, gyros, 3 listki laurowe, 4 ziela angielskie oraz żelatyna ok. pół opakowania
Rolada drobiowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kurczaka rozciąć na pół i wyjąć wszystkie kostki.
Na resztkach z kurczaka, włoszczyźnie i przyprawach ugotować esencjonalny wywar.
Mięso z kurczaka rozłożyć na folii, skórą do dołu. Tam, gdzie jest więcej mięsa, wyciąć i rozłożyć, gdzie jest go zbyt mało.
Cały płat mięsa posmarować olejem, skropić sokiem z cytryny. Przyprawić ,przyprawa uniwersalna lub solą, pieprzem. Oprószyć koperkiem suszonym.
Przykryć i odstawić na 1 -2 godziny.
W tym czasie zemleć mięso z karkówki i fileta, zemleć też razem przesmażoną cebulę z pieczarkami oraz 1 ugotowaną marchewkę i kawałek ugotowanego selera. Masę mięsną doprawić do smaku gyrosem, pieprzem, ,przyprawa uniwersalna lub solą.
Płat z kurczaka oprószyć żelatyną w proszku.
Rozłożyć farsz z mięsa mielonego i za pomocą folii zwijać dosyć scisło w roladę.
Roladę owinąć w sciereczkę, końce związać jak cukierek.
Ułożyć ją na podstawce, w garnku do gotowania ryby, podlać wywarem i gotować wolno ok. 2 do 2,5 godziny.
Pozostawić w garnku do wystudzenia. Następnie wyjąć z wywaru, obciążyć i wystudzić. Kroić następnego dnia.
Komentarze