Rolada cytrynowa z galaretkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Galaretki przygotować każdą w innej misce w 300 ml wrzątku wg instrukcji na opakowaniu. Odstawić do całkowitego stężenia do lodówki, najlepiej na całą noc.
2.Żółtka zmiksować z połową cukrem pudrem na puch. Dodać cukier waniliowy i dalej zmiksować. Białka ubić z szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać pozostały cukier puder i jeszcze raz zmiksować na sztywną pianę. Mąki wymieszać i przesiać. Do żółtek dodawać na przemian odrobinę mąki i pianę z białek i delikatnie wmieszać w ciasto.
3.Blachę, dużą z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Przygotowane ciasto wylać na blachę, równomiernie rozprowadzić łopatką, tworząc prostokąt. Piec na środkowym poziomie w rozgrzanym do 220stC piekarniku ok. 10 minut. Do suchego patyczka. Piekłam góra-dół z termoobiegem.
4.Upieczony biszkopt od razu po wyciągnięciu z piekarnika położyć na suchą ścierkę, tak aby papier był na górze. Delikatnie ściągnąć papier i przykryć biszkopt do wystudzenia wilgotną ścierką.
5.Śmietanę lekko zmiksować, dodać śmietan fixy i dokładnie ubić. Następnie dodać mascarpone, cukier z wanilią, kieliszek rumu oraz skórkę i sok z 1 cytryny. Całość dokładnie zmiksować. Galaretki pokroić nożem na kostkę. Biszkopt wysmarować warstwą kremu. Na to położyć obie galaretki w kostkach i całość posmarować pozostałym kremem. Delikatnie zwinąć w roladę. Włożyć na ok. 5 godzin do lodówki. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Komentarze