Rolada cytrynowa

  • wyświetlono: 211 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Lekka i orzeźwiająca rolada cytrynowa z kremem budyniowym

ciastka imbirowe 3
  • 20 porcje
  • 60min
  • Łatwy

Składniki

Składniki na ciasto:
5 jajek
5 łyżek zimnej wody
½ szklanki cukru
Skórka otarta z cytryny
1 niepełna szklanka mąki
Dodatkowo:
3 łyżki cukru
Trochę wody
Uwaga:
Szklanka 200 ml

Składniki na krem:
½ l mleka
1 łyżka cukru waniliowego
4 żółtka
½ szklanki cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Sok wyciśnięty z cytryny

Sposób przygotowania przepisu:

Rolada cytrynowa

  • 1. Ciasto: Białka ubijam razem z zimną wodą na sztywną pianę. Stopniowo dodaję cukier i skórkę z cytryny, cały czas ubijając, jak na bezę. Zmniejszam obroty miksera i dodaję po jednym żółtku. Następnie wyłączam mikser i dodaję mąkę. Teraz mieszam już delikatnie łopatką.
    Blachę (dużą, tę z piekarnika) wykładam papierem do pieczenia i na papierze rozkładam równomiernie ciasto. Blaszkę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 10-12 minut, aż zacznie leciutko się rumienić.
    Ciasto wyciągam z piekarnika, posypuję dodatkowym cukrem, przykrywam ściereczką kuchenną, przykrywam dużą deską i obracam papierem do góry. Papier smaruję wodą, wtedy lepiej odejdzie. Ciasto od razu zwijam w rulon razem ze ściereczką i odstawiam do wystygnięcia.
    W tym czasie przygotowuję krem.
  • 2. Krem: Żółtka ubijam z cukrem, dodaję mąkę ziemniaczaną i krótko miksuję. Mleko zagotowuję, zestawiam z ognia, dodaję cukier waniliowy, a następnie powoli jajka z cukrem i mąką, cały czas mieszając. Garnek ponownie ustawiam na gazie i podgrzewam, aż utworzy się gęsty krem. Na koniec wlewam sok z cytryny i mieszam. Krem odstawiam do wystygnięcia.
    Roladę rozwijam, wykładam krem na powierzchni, zostawiając z jednej strony, do której będę zwijać, rant około 4 cm (krem będzie się trochę przesuwał przy zwijaniu i musi mieć miejsce ).
    Teraz zwijam roladę i razem ze ściereczką (łatwiej będzie roladę przenieść) umieszczam ciasto w keksówce (nie jest to konieczne, ale rolada będzie miała ładniejszy kształt). Całość wstawiam do lodówki na noc.
    Przed podaniem posypuję roladę cukrem pudrem.
    Smacznego

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

kremroladabudyńcytryna

Komentarze

Podobne przepisy

Ciasto cytrynowe

Dodane przez: DanusiaC

CIASTO CYTRYNOWE

Biszkoptowe ciasto, przełożone...

Rolada śliwkowa

Dodane przez: Bo-Bożena

Rolada śliwkowa

Rolada biszkoptowa z kremem śliwkowym...

Babka cytrynowa

Dodane przez: kuchenny świat

Babka cytrynowa

Zapraszam na pyszną babkę o smaku...

image-28e6cc3

Dodane przez: JulkaTomeczek

Ciasto cytrynowe

Uwielbiam piec dla mojej rodzinki....

Cytrynowy puch

Dodane przez: a_sad07

Cytrynowy puch

Pyszne ciasto dla całej rodziny.

Ciasto

Dodane przez: JulkaTomeczek

Cytrynowa pokusa

Pyszne orzeźwiające ciasto z masą...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE