Kakaowa rolada z mocno mleczną , przywołującą wspomnienia z dzieciństwa masą , polewą z białej czekolady posypaną wiórkami kokosowymi. Słodka i bardzo syta.Smakiem przypomina popularną , kupną "mleczną kanapkę"
Składniki:
Duża blaszka piekarnikowa (ok 35x39cm)
Biszkopt:
4 jajka
1/2 szklanki cukru
5 łyżek oleju rzepakowego
3 łyżki kakao
3/4 szklanki mąki pszennej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Masa mleczna:
250 ml mleka
150 g cukru
300 g masła 82%
300 g mleka w proszku
Polewa:
1 łyżka masła 82%
5 łyżek śmietany kremówki
200 g białej czekolady
wiórki kokosowe
Rolada kakaowa "mleczna kanapka" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:Żółtka oddzielić od białek , ubić je na sztywną pianę ze szczyptą soli. Wsypywać powoli cukier , miksować do czasu aż się rozpuści. Następnie wlewać po jednym żółtku , łyżce oleju rzepakowego oraz kakao nie przerywając miksowania.
Wsypać mąkę oraz proszek do pieczenia , delikatnie ale dokładnie wymieszać masę łyżką ( nie miksować!) Blachę wyłożyć papierem do pieczenia , przelać masę. Piec 15 min. w piekarniku nagrzanym do 180 st. Wyjąć biszkopt natychmiast z piekarnika , położyć zwilżoną ściereczkę , zwinąć w rulon wraz z papierem do pieczenia , odstawić do wystudzenia.
2.Masa mleczna: Mleko zagotować z cukrem , odstawić do całkowitego wystudzenia.
Masło utrzeć na puch , wlać mleczny cukier cały czas miksując.
Wsypać mleko w proszku ponownie zmiksować do połączenia się składników.
Zimny biszkopt rozwinąć ,zdjąć ściereczkę, rozsmarować po całości masę mleczną ,zrolować ponownie biszkopt , oddzielając go od papieru do pieczenia.
3.Polewa: Nad kąpielą wodną rozpuścić czekolady z dodatkiem kremówki i masła , odstawić do wystudzenia.
Zimną czekoladą polać roladę oraz posypać wiórkami kokosowymi.
Odstawić do zastygnięcia masy i polewy.
Komentarze