Rolada śmietanowo-karmelowa

4.51 (144 ocen)

Dzięki cennym radom dziewczyn z serwisu rolada wyszła cudowna. Mąż powiedział że to najlepsze ciasto jakie do tej pory zrobiłam :)W środku znajduje się lekko słodka masa z bitej śmietany i czekolady karmelowej ze słonym akcentem zaś wierch przykryty jest słodko-kwaśnym kremem śmietanowym.

Składniki:

  • Biszkopt:
    3 jajka
    1/2 szklanki cukru
    4 łyżki oleju
    5 łyżek mąki pszennej
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta soli
    Masa śmietanowo-karmelowa:
    500ml śmietany 30%
    1/2 szklanki cukru pudru
    2 łyżeczki żelatyny+ 100ml. wrzątku
    1 tabliczka czekolady karmelowej z solonymi orzeszkami( 90 g.)
    Krem śmietanowy do dekoracji:
    100g.miękkiego masła 82%
    5 łyżek cukru
    5 łyżek śmietany 18%
    1 łyżka soku z cytryny
    dowolna cukrowa posypka , ja miałam białe gwiazdki
    Dodatkowo:
    Duża blaszka piekarnikowa (ok 35x39cm)
    papier do pieczenia
    zwilżona , bawełniana ściereczka kuchenna
Wystaw ocenę:

4.51 (144 ocen)

Rolada śmietanowo-karmelowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:Żółtka oddzielić od białek , ubić je na sztywną pianę ze szczyptą soli.
    Wsypywać powoli cukier , miksować do czasu aż się rozpuści.
    Następnie wlewać po jednym żółtku oraz po łyżce oleju nie przerywając miksowania.
    Wsypać mąkę oraz proszek do pieczenia , delikatnie ale dokładnie wymieszać masę łyżką ( nie miksować!)
    Blachę wyłożyć papierem do pieczenia , przelać masę.
    Piec 15 min. w piekarniku nagrzanym do 180 st.
    Wyjąć biszkopt natychmiast z piekarnika , położyć zwilżoną ściereczkę , zwinąć w rulon wraz z papierem do pieczenia , odstawić do wystudzenia.
  • 2. Masa śmietanowo-karmelowa:Żelatynę rozpuścić w wrzątku , odstawić do wystygnięcia i lekkiego stężenia.
    W między czasie śmietanę z cukrem pudrem ubić na sztywną pianę , czekoladę zetrzeć na tarce o małych oczkach , wymieszać ze śmietaną.
    Do masy wlać żelatynę , zmiksować chwilę całość.
    Zimny biszkopt rozwinąć ,zdjąć ściereczkę, rozłożyć po całości masę śmietanowo-karmelową.
    Ponownie zrolować biszkopt , oddzielając go od papieru do pieczenia.
    Odstawić do lodówki.
  • 3. Krem śmietanowy do dekoracji:Masło utrzeć z cukrem na puch , dodawać po łyżce śmietany oraz sok z cytryny cały czas miksując.
    Gotową masą udekorować wierzch oraz ścianki rolady. Do tego celu można użyć rękawa cukierniczego lub po prostu rozsmarować krem po całości.
    Wierch rolady posypać ozdobami cukrowymi.
  • 4. Wstawić do lodówki na noc lub 4-5h by masy dokładnie stężały.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować