Rogaliki ziemniaczane z serem

4 (1 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Miękkie rogaliki idealne z filiżanką kawy lub herbaty, świetnie sprawdzą się jako przekąska do pracy, szkoły czy na wycieczkę.

W samym cieście nie ma cukru więc doskonale sprawdzi się do wytrawnych wypieków.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto:

    450 g ugotowanych ziemniaków

    450 g mąki pszennej

    150 g zimnego masła

    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    szczypta soli

    kilka kropel ekstraktu waniliowego

    3 jajka



    Nadzienie:

    250 g białego sera zmielonego

    żółtko

    2 łyżki cukru

    łyżka proszku budyniowego waniliowego

    kilka kropel ekstraktu waniliowego



    jajko do posmarowania

    cukier perlisty do posypania
Wystaw ocenę:

4 (1 ocen)

Rogaliki ziemniaczane z serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Nadzienie: ser wymieszać z pozostałymi składnikami.

    Ciasto: Ziemniaki przecisnąć przez praskę. Razem z mąką, proszkiem, solą, ekstraktem i masłem posiekać. Dodać jajka i zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto podzielić na 3 części. Stolnicę lekko posypać mąką i z każdej części ciasta rozwałkować cienki placek o średnicy ok 26cm. Każdy okrąg pokroić na 8 trójkątów. Z szerszej strony nakładać po łyżeczce farszu i zwijać rogaliki. Rogaliki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować jajkiem, posypać cukrem i piec ok 15-20 minut w 180 stopniach.

    Po ostudzeniu można posypać jeszcze cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Farsz Nadzienie Ziemniaki Sery

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować