Rogaliki z marcepanem

4.47 (186 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Rogaliki są bardzo łatwe do przygotowania. Wymagają jedynie trochę cierpliwości przy oczekiwaniu na wyrośnięcie ciasta. Doskonale smakują z mlekiem lub ulubioną herbatką. Świetnie nadają się do zabrania na piknik lub wycieczkę.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto drożdżowe:

    300 g mąki pszennej

    6 g drożdży instant

    65 g masła

    100 ml mleka

    50 g cukru

    jajko


    100 g marcepanu

    garść płatków migdałów

    żółtko

    3 łyżki mleka

    cukier puder
Wystaw ocenę:

4.47 (186 ocen)

Rogaliki z marcepanem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: W misce wymieszać mąkę, drożdże i cukier. Mleko z masłem lekko podgrzać aby masło się rozpuściło. Ciepłe wlać do suchych składników, wbić jajko i wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok godzinę. Ciasto ma podwoić swoją objętość. Ponownie zagnieść i podzielić na dwie części. Rozwałkować na dwa cienkie, okrągłe placki. Aby rogaliki były równe można wyciąć z ciasta koło za pomocą dużego talerza. Koła podzielić na 8 trójkątów. Marcepan podzielić na mniejsze kawałeczki, układać z szerszej strony trójkątów i zwinąć rogaliki.

    Rogaliki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić na 20 minut. Po tym czasie posmarować rozbełtanym mlekiem z żółtkiem i posypać płatkami migdałów.

    Rogaliki piec w 210 stopniach przez ok 8 minut do zarumienienia. Ostudzić i posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Marcepan

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować