Rogaliki z dżemem pigwowym

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Krucho-drożdżowe rogaliki nadziane dżemem pigwowym.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • proporcje na około 70 rogalików
    ciasto:
    1 kg mąki typ 450
    400 g masła
    2 szklanki kwaśnej śmietany 30%
    100 g drożdży
    szklanka cukru
    4-5 żółtek z kurzych jaj
    szczypta soli
    opcjonalnie ulubiony aromat np. waniliowy

    300 g dżemu z pigwy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Rogal Rogale Ciastka Rogaliki

Rogaliki z dżemem pigwowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wsypujemy mąkę, rozkruszamy drożdże, wsypujemy cukier, wlewamy śmietanę, żółtka, miękkie masło. Wszystkie składniki wyrabiamy na elastyczne ciasto. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30 minut.


    Na posypaną mąką stolnicę wykładamy porcję ciasta. Rozwałkowujemy je w kształt koła. Za pomocą radełka dzielimy je na 8 trójkątów.

    Na każdy trójkąt wykładamy porcję dżemu. Zawijamy rogaliki.

    Rogaliki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 170- 180 stopniach C, do uzyskania złotobrązowego koloru.

    Gotowe rogaliki można posypać cukrem pudrem lub polukrować.

Porady

Przepis na domowy dżem pigwowy: https://www.przyslijprzepis.pl/przepis/dzem-pigwowy

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pigwa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować