Rogaliki z dżemem wiśniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło rozpuszczamy i studzimy.
Do miski przesiewamy mąkę i dodajemy do niej pozostałe suche składniki: cukier i cukier waniliowy, suche drożdże, szczyptę soli oraz kurkumę - wszystko dokładnie mieszamy.
2.Następnie do suchych składników dodajemy ostudzone masło, ciepłe (ale nie gorące) mleko oraz 1 jajko i 1 żółtko - wyrabiamy ciasto.
3.Wyrobione ciasto przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
4.Po tym czasie ciasto dzielimy na cztery części i każdą z nich rozwałkowujemy* na kształt koła.
Koło dzielimy na 8 trójkątów, a na brzegu układamy około 1 łyżeczkę dżemu wiśniowego.
* jeśli ciasto klei nam się do wałka - podsypmy je delikatnie mąką.
5.Rogaliki zawijamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem o pieczenia.
Każdy rogalik smarujemy roztrzepanym białkiem.
6.Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 - 200 stopni C i pieczemy około 12 minut.
Komentarze