Risotto z kiełbasą i warzywami

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Risotto to moje danie z ryżu ulubione i zawsze jest inaczej zrobione. Tym razem risotto nieco zmodyfikowałam, bo masła, sera do niego nie dodałam, za to z kiełbasą je przygotowałam, dzięki której fajny smak uzyskałam, całość nieźle jest doprawiona, pieprzem czarnym i marynowanym zielonym wyostrzona, świeża mięta dodał smaku orzeźwiającego, a ogórki kiszone, bardzo oryginalnego. To risotto jest rozgrzewające i trochę smaki, z dawnych lat przywołujące.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 250 g ryżu risotto,
    300 g kiełbasy,
    5 łyżek oleju rzepakowego,
    1 marchew,
    1 pietruszka korzeń,
    kawałek pora ok. 50 g,
    2 cebule dymki,
    50 ml białego wytrawnego wina,
    120 ml bulionu warzywnego lub drobiowego,
    pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
    1 mała łyżeczka pieprzu zielonego marynowanego,
    ½ płaska łyżeczka kozieradki,
    ½ łyżeczka curry,
    ponadto:

    3-4 ogórki kiszone,
    listki świeżej mięty.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Risotto

Risotto z kiełbasą i warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Risotto z kiełbasą i warzywami 1. Warzywa obieramy i kroimy: marchew na małe słupki, pietruszkę i cebulę w kostkę, a pora w plasterki.
    W rondelku nastawiamy bulion, ma być cały czas gorący.

    Na dużej patelni rozgrzewamy olej, szklimy na nim warzywa, dodajemy ryż i całość podsmażamy 3 min, cały czas mieszając. Wlewamy wino, mieszamy do jego, odparowania.
    Następnie wlewamy część gorącego bulionu, tylko tyle, żeby ryż został przykryty. Całość podgrzewamy, często mieszając, stopniowo, chochelka po chochelce (nie wszystko na raz) dolewamy gorący wywar.

    Kiełbasę obieramy ze skórki kroimy na 4 części po długości, a następnie na mniejsze paski.

    Rada: kiełbasę można dowolnie pokroić, plasterki, kostkę, to nie ma miększego znaczenia.
    Kiedy ryż będzie al dente dodajemy kiełbasą, pieprz, curry, kozieradkę i delikatnie mieszamy, pamiętamy o dolewaniu bulionu.
    Nie zapominamy o ciągłym, delikatnym mieszaniu.
    Risotto doprawiamy pieprzem czarnym, podajemy ze świeżą miętą i pokrojonymi w kostkę ogórkami kiszonymi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.49 (171 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Risotto z warzywami i kurczakiem

To może cię zainteresować