Risotto z kurczakiem i warzywami

4.5 (166 ocen)

To smaczny i kolorowy obiad. Jeśli mam w domu świeże warzywa np. kalafior, brokuły, marchewkę czy groszek, używam je. W innym przypadku sięgam po mrożone mieszanki warzywne.

Składniki:

  • 300g ryżu
    1 podwójna pierś z kurczaka
    2 cebule
    1 pakowanie mrożonych warzyw
    Przyprawa do kurczaka
    1 kostka rosołowa
    sól
    olej

Wystaw ocenę:

4.5 (166 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Risotto

Risotto z kurczakiem i warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę posiekać, podsmażyć na oleju i odstawić. Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, doprawić przyprawą i podsmażyć na patelni na łyżce oleju. Warzywa ugotować w osolonej wodzie, uważając by ich nie rozgotować. Następnie odcedzić je.
  • 2. Kostkę rosołową rozpuścić z 3 szklankach wrzącej wody. Ryż podsmażyć na łyżce oleju do momentu, kiedy stanie się szklisty. Następnie dodajemy do ryżu bulion. Należy pamiętać, że kluczem do dobrego risotto jest dodawanie bulionu stopniowo, mieszając ryż praktycznie cały czas. Czekamy, aż ryż wchłonie cały bulion i dolewamy kolejną porcję. Czynność należy powtórzyć do momentu aż ryż będzie miękki. Bulionu powinno wystarczyć, jeżeli ryż nadal będzie twardy, należy dodać trochę więcej. Do gotowego ryżu dodać kurczaka i warzywa. Całość wymieszać. Można doprawić do smaku, jeśli uznamy to za konieczne.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Ryż Warzywa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska

Podobne przepisy

4.49 (170 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Risotto z warzywami i kurczakiem

To może cię zainteresować