Bardzo lubię dania z jednego garnka czy patelni. Połączyłam w tym risotto smaki lata: świeże pomidory, cukinię i kurki. Wyszło pysznie, lekko, polecam to danie osobom dbającym o linię
Risotto z kaszy pęczak z pomidorami, cukinią i kurkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę obierz i pokrój w kostkę.
2.Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju, zeszklij cebulę. kaszę pęczak oraz tymianek i smaż razem 3 minuty. Wlej wino. Gotuj chwilę aż wino odparuję. Zalej kaszę bulionem i gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu przez 15 minut.
3.Kurki podsmaż na patelni na łyżce masła – smaż do momentu aż cała woda odparuję.
4.Cukinię pokrój w kostkę 1x1cm. Pomidory sparz, usuń z nich miąższ, a resztę pokrój w kostkę.
5. Wówczas dodaj podsmażone kurki, danie gotuj 5 minut.
6. Dodaj cukinię i pomidory gotuj 5 minut.
7. Danie odkryj, gotuj bez przykrycia jeszcze 2-3 minuty. Danie dopraw do smaku. Możesz je podać posypane tartym parmezanem.
Życzę smacznego!
Komentarze