Pęczak z kurkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W rondlu rozgrzać masło klarowane i zeszklić cebulę drobno pokrojoną. Dodać drobno posiekany czosnek i chwilę smażyć.
Pęczak wypłukać na sicie i przelać wrzątkiem. Dodać do podsmażonej cebuli i chwilę smażyć mieszając. Wlać wino i wymieszać smażyć aż całość wina odparuje. Wlewać gorący bulion stopniowo niewielkimi porcjami i czekać aż całość zostanie pochłonięta przez kaszę, a następnie dolewamy kolejną porcję bulionu. Całość dusimy na wolnym ogniu aż pęczak będzie miękki.
Na patelni rozgrzać jedną łyżkę masła i podsmażyć chwilę oczyszczone kurki (około 2-3 minuty) Wlać śmietanę, doprawić solą, pieprzem i dodać posiekany koperek.
Wszystko wymieszać i dodać do pęczaku. Wymieszać i podawać.
Komentarze