Pęczak z kurkami

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pęczak z kurkami i koperkiem. Mega pyszne danie.

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 szklanki pęczaku
    250 g kurek
    3 łyżki masła klarowanego
    1/2 pęczka koperku
    300 ml śmietany słodkiej (dałam 30%)
    1 l bulionu mięsnego lub warzywnego
    2 ząbki czosnku
    2 średnie cebule
    100 ml białego wytrawnego wina
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pęczak z kurkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W rondlu rozgrzać masło klarowane i zeszklić cebulę drobno pokrojoną. Dodać drobno posiekany czosnek i chwilę smażyć.
    Pęczak wypłukać na sicie i przelać wrzątkiem. Dodać do podsmażonej cebuli i chwilę smażyć mieszając. Wlać wino i wymieszać smażyć aż całość wina odparuje. Wlewać gorący bulion stopniowo niewielkimi porcjami i czekać aż całość zostanie pochłonięta przez kaszę, a następnie dolewamy kolejną porcję bulionu. Całość dusimy na wolnym ogniu aż pęczak będzie miękki.
    Na patelni rozgrzać jedną łyżkę masła i podsmażyć chwilę oczyszczone kurki (około 2-3 minuty) Wlać śmietanę, doprawić solą, pieprzem i dodać posiekany koperek.
    Wszystko wymieszać i dodać do pęczaku. Wymieszać i podawać.

Porady

pęczak można zastapić ryżem lub inną kaszą

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Kasza Kurki Kasza pęczak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować