risotto z brokułami

0 (0 ocen)

  • 30 min

świetne danie na obiad lub kolację

  • 30 min

Składniki:

  • ryż do risotta 300 gram;
    bulion drobiowy 1 litr;
    cebula 1 sztuka;
    czosnek 2 ząbki;
    skórka z cytryny 1/2 sztuki;
    sok z cytryny 1/2 sztuki;
    masło 1 łyżka;
    oliwa 2 łyżki;
    parmezan starty 1 łyżka;
    sól do smaku 1 szczypta;
    pieprz 1 szczypta;
    brokuł 1/2 sztuki;
    woda 1 litr ;
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Risotto

Risotto z brokułami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Brokuła gotujemy w lekko osolonej wodzie około 7 minut.
    Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę. Podsmażamy je na oliwie. Następnie dodajemy na patelnię surowy ryż. Smażymy całość do momentu zeszklenia się ryżu. Wtedy podlewamy go połową bulionu. Kiedy ryż wchłonie płyn dolewamy pozostałą jego część i smażymy dalej. Ryż dość często trzeba mieszać aby się nie przypalił. Gdy ryż będzie miękki dodajemy masło, sok z cytryny i skórkę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy też wcześniej ugotowane brokuły podzielone na różyczki,mieszamy. Podajemy posypane parmezanem
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brokuły Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować