Risotto z brokułami

5 (1 ocen)

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Risotto to pyszna włoska klasyka, która sprawia, że ryż może smakować niesamowicie. Za każdym razem możemy dostarczyć sobie nowych doznań smakowych poprzez dobór rozmaitych dodatków. Dzisiaj zapraszam Was na pyszne i kremowe risotto z brokułami, natką pietruszki, śmietanką oraz lekko pikantnym serem Bursztyn. Całość dopełniają prażone ziarna słonecznika.

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - 160 g ryżu Arborio
    - 2 cebule szalotki
    - 150 g różyczek brokuła
    - 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    - 2 łyżki startego sera Bursztyn
    - 150 ml wytrawnego białego wina
    - 80 ml śmietanki kremówki
    - 700 ml bulionu
    - 2 łyżki masła
    - 2 łyżki oliwy
    - 1 duża szczypta gałki muszkatołowej
    - 1 duże ziele angielskie
    - sól i pieprz do smaku

    DODATKI
    - 2 łyżki ziaren słonecznika
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Risotto

Risotto z brokułami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pokrojoną drobno szalotkę szklimy na rozgrzanym maśle i oliwie, dodajemy suchy ryż i smażymy przez chwilę, aż ten wchłonie cały tłuszcz. Następnie dodajemy białe wino, a gdy alkohol odparuje, ryż podlewamy partiami bulionem (pamiętając o częstym mieszaniu). Przy pierwszej porcji bulionu dodajemy ziele angielskie, które nada ziarnom ryżu jeszcze lepszego smaku i aromatu, a przy ostatniej porcji dodajemy posiekaną natkę pietruszki oraz śmietankę.
  • 2. Różyczki brokuła gotujemy al dente w lekko osolonej oraz posłodzonej wodzie (przez około 4 minuty), a następnie hartujemy je pod zimną wodą.*

    * Brokuł ugotowany al dente jest jędrny oraz zachowuje więcej wartości odżywczych. Hartowanie go pod zimną wodą pozwoli na zachowanie pięknego zielonego koloru.
  • 3. W międzyczasie prażymy słonecznik. Na suchą i czystą patelnię wsypujemy ziarna i podgrzewamy je do momentu, aż nabiorą lekko złotego koloru oraz uwolnią piękny aromat. Ziarna podczas prażenia mieszamy i uważamy, aby się nie przypaliły.
  • 4. Gdy ryż wchłonie cały płyn i będzie miał odpowiednią konsystencję, doprawiamy go gałką muszkatołową, świeżo zmielonym pieprzem i ewentualnie solą, dodajemy starty ser bursztyn oraz różyczki brokuła. Danie ściągamy z gazu, przykrywamy pokrywką i dajemy "dojść" daniu przez około 2 - 3 minuty. Gotowe risotto wykładamy na talerze i posypujemy uprażonymi ziarnami słonecznika oraz świeżą natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryż do risotto Brokuły

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować