Sezon dyniowy uważam za rozpoczęty! Przygotowałam risotto z dynią i cukinią. Niesamowity smak, musicie koniecznie wypróbować.
40 min
Dla 4 osób
Średni
Składniki:
200 gram ryżu
1 cała pierś z kurczaka
Około 400 gram pokrojonej w kostkę dyni hokkaido
1 mała cukinia
Około 1 litr bulionu
1 cebulka
2 łyżki masła albo oleju
Ser kozi
Natka pietruszki
Sól, pieprz, chilli i przyprawa curry
Risotto z dynią i cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Fileta z kurczaka, dynię oraz cebulę pokrój w kostkę, a cukinię w półksiężyce.
2.Zagotuj bulion.
3.Podsmaż kurczaka ma maśle przez około 10 minut (użyj do tego dużej patelni albo woka) i przełóż do innego naczynia.
4.Na tej samej patelni zeszklij cebulkę i dodaj pokrojoną dynię, smaż około 5 minut. Zacznij stopniowo wlewać bulion i wsyp ryż. Dopraw solą, pieprzem, chilli i przyprawą curry.
5.Przykryj pokrywką i co chwile mieszaj. Gdy ryż wchłonie porcję bulionu, dodaj kolejną. Gotuj do momentu, aż ryż będzie miękki. Pod koniec gotowania dodaj pierś, ser kozi. Jeżeli będzie taka potrzeba, dopraw ponownie.
Komentarze