Risotto z dynią i cukinią

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Sezon dyniowy uważam za rozpoczęty! Przygotowałam risotto z dynią i cukinią. Niesamowity smak, musicie koniecznie wypróbować.

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • 200 gram ryżu
    1 cała pierś z kurczaka
    Około 400 gram pokrojonej w kostkę dyni hokkaido
    1 mała cukinia
    Około 1 litr bulionu
    1 cebulka
    2 łyżki masła albo oleju
    Ser kozi
    Natka pietruszki
    Sól, pieprz, chilli i przyprawa curry
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Risotto

Risotto z dynią i cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fileta z kurczaka, dynię oraz cebulę pokrój w kostkę, a cukinię w półksiężyce.
  • 2. Zagotuj bulion.
  • 3. Podsmaż kurczaka ma maśle przez około 10 minut (użyj do tego dużej patelni albo woka) i przełóż do innego naczynia.
  • 4. Na tej samej patelni zeszklij cebulkę i dodaj pokrojoną dynię, smaż około 5 minut. Zacznij stopniowo wlewać bulion i wsyp ryż. Dopraw solą, pieprzem, chilli i przyprawą curry.
  • 5. Przykryj pokrywką i co chwile mieszaj. Gdy ryż wchłonie porcję bulionu, dodaj kolejną. Gotuj do momentu, aż ryż będzie miękki. Pod koniec gotowania dodaj pierś, ser kozi. Jeżeli będzie taka potrzeba, dopraw ponownie.

    Wyłóż na talerz, posyp serem i natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować