Risotto alla zucca, czyli z dynią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Robimy rosół. Najprościej jest zagotować wodę i wrzucić do niej kostkę rosołową.
Kroimy cebulę w drobną kostkę.
Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy cebulę, mieszamy aż się ładnie zeszkli. Następnie wrzucamy pokrojoną w kostkę dynię. Podgrzewamy, aż dynia zmięknie. Najlepiej jest ją pokroić dość drobno, wtedy przyspieszymy proces.
Jak już dynia będzie miękka, rozgniatamy ją ubijaczką do ziemniaków.
Na dynię i cebulę wsypujemy ryż i mieszając smażymy przez ok. minutę. Po tym czasie wlewamy pierwszą chochelkę bulionu. Jak już ryż ją wsączy, wlewamy następną i tak do momentu kiedy ryż będzie al dente.
Na końcu posypujemy pieprzem, gałką muszkatułową i solimy.
Przed podaniem posypujemy świeżo startym parmezanem.
Smacznego!
P.S. Dobrze smakuje również z usmażonymi krewetkami, wtedy nie dodajemy parmezanu.
Komentarze