Risotto alla zucca, czyli z dynią

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Średni

Historia krótka. Mój mąż mnie błagał o zrobienie tego risotto, więc zrobiłam :) uwielbiam je, bo jest oryginalne w smaku i proste w wykonaniu

  • Dla 2 osób
  • Średni

Składniki:

  • - dynia: 300 gramów
    - cebula czerwona: 1 sztuka
    - oliwa z oliwek: 5 łyżek
    - starta gałka muszkatułowa: 0.5 łyżeczki
    - pieprz i sól: 1 szczypta
    - rosól (może być z kostki): 1.5 litra
    - parmezan: 2 łyżki
    - ryż arborio: 400 gramów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Risotto

Risotto alla zucca, czyli z dynią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Robimy rosół. Najprościej jest zagotować wodę i wrzucić do niej kostkę rosołową.

    Kroimy cebulę w drobną kostkę.

    Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy cebulę, mieszamy aż się ładnie zeszkli. Następnie wrzucamy pokrojoną w kostkę dynię. Podgrzewamy, aż dynia zmięknie. Najlepiej jest ją pokroić dość drobno, wtedy przyspieszymy proces.

    Jak już dynia będzie miękka, rozgniatamy ją ubijaczką do ziemniaków.

    Na dynię i cebulę wsypujemy ryż i mieszając smażymy przez ok. minutę. Po tym czasie wlewamy pierwszą chochelkę bulionu. Jak już ryż ją wsączy, wlewamy następną i tak do momentu kiedy ryż będzie al dente.

    Na końcu posypujemy pieprzem, gałką muszkatułową i solimy.

    Przed podaniem posypujemy świeżo startym parmezanem.

    Smacznego!

    P.S. Dobrze smakuje również z usmażonymi krewetkami, wtedy nie dodajemy parmezanu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia Parmezan

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować