Kremowe risotto z dynią i kurczakiem

4.5 (162 ocen)

  • 40 min

Pyszne, kremowe risotto z dynią to moja propozycja na pożywny, jesienny obiad.

  • 40 min

Składniki:

  • 300 g ryżu do risotto (arborio)
    250 g dyni
    250 g piersi z kurczaka
    1 średnia cebula
    1 1/2 litra gorącego domowego bulionu warzywnego
    2 łyżki oliwy
    3 łyżki masła
    1/3 szklanki startego sera grana padano lub parmezanu
    1/2 łyżeczki kurkumy
    sól (opcjonalnie)
    świeżo zmielony czarny pieprz (do smaku)
    1/2 łyżki świeżego tymianku
Wystaw ocenę:

4.5 (162 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Risotto Ser

Kremowe risotto z dynią i kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dynię obrać i pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę masła z łyżką oliwy. Dynię podsmażyć z kurkumą, solą i pieprzem. Podlać niewielką ilością wody i dusić do miękkości. Przełożyć na talerz. Na tej samej patelni usmażyć pokrojoną w paski pierś z kurczaka. Doprawić solą i pieprzem. Przełożyć do dyni.
    Na drugiej patelni rozpuścić łyżkę masła z łyżką oliwy. Dodać drobno pokrojoną cebulę i podsmażyć chwilę do zeszklenia. Dodać ryż i smażyć mieszając, do czasu, aż ryż pokryje się masłem z oliwą i zrobi się lekko przeźroczysty. Do ryżu wlewać po chochelce gorącego buliony. Kiedy ryż wchłonie płyn, dodać kolejną porcję buliony. Postępować tak do czasu, aż ryż wchłonie bulion i stanie się miękki. Na końcu dodać łyżkę masła, starty ser, dynię i pierś z kurczaka, tymianek. Doprawić do smaku pieprzem i (ewentualnie) solą. Podawać od razu po przygotowaniu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Obiad

Podobne przepisy

4.49 (171 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Risotto z warzywami i kurczakiem

To może cię zainteresować