PrzyslijPrzepis.plhttp://www.przyslijprzepis.pl/images/logo.png19874Kremowe risotto z dynią i kurczakiemhttps://www.przyslijprzepis.pl/media/cache/default_view/uploads/media/recipe/0003/78/e416ef1213768d9489362f11aa18d7825baeffc2.jpeg48263264http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/kremowe-risotto-z-dynia-i-kurczakiem-3
300 g ryżu do risotto (arborio)
250 g dyni
250 g piersi z kurczaka
1 średnia cebula
1 1/2 litra gorącego domowego bulionu warzywnego
2 łyżki oliwy
3 łyżki masła
1/3 szklanki startego sera grana padano lub parmezanu
1/2 łyżeczki kurkumy
sól (opcjonalnie)
świeżo zmielony czarny pieprz (do smaku)
1/2 łyżki świeżego tymianku
Sposób przygotowania przepisu:
Kremowe risotto z dynią i kurczakiem
1.
Dynię obrać i pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę masła z łyżką oliwy. Dynię podsmażyć z kurkumą, solą i pieprzem. Podlać niewielką ilością wody i dusić do miękkości. Przełożyć na talerz. Na tej samej patelni usmażyć pokrojoną w paski pierś z kurczaka. Doprawić solą i pieprzem. Przełożyć do dyni.
Na drugiej patelni rozpuścić łyżkę masła z łyżką oliwy. Dodać drobno pokrojoną cebulę i podsmażyć chwilę do zeszklenia. Dodać ryż i smażyć mieszając, do czasu, aż ryż pokryje się masłem z oliwą i zrobi się lekko przeźroczysty. Do ryżu wlewać po chochelce gorącego buliony. Kiedy ryż wchłonie płyn, dodać kolejną porcję buliony. Postępować tak do czasu, aż ryż wchłonie bulion i stanie się miękki. Na końcu dodać łyżkę masła, starty ser, dynię i pierś z kurczaka, tymianek. Doprawić do smaku pieprzem i (ewentualnie) solą. Podawać od razu po przygotowaniu.
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze