Razowe naleśniki z serem (na słodko)

0 (0 ocen)

  • 25 min
  • Dla 4 osób

Tradycyjne naleśniki z serem, które podawało się w moim domu, w zdrowszej wersji. Nie mamy tutaj białej mąki, a ni cukru. Cukier zastąpiony jest ksylitolem. Oczywiście na sam koniec podsmażone na masełku. Niebo w gębie. Koniecznie z owocowymi dodatkami.

  • 25 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • • NALEŚNIKI (8-10 sztuk):
    • 2 jajka,
    • 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej,
    • szczypta soli,
    • 1 i ¼ szklanki mleka,
    • 1 i ¼ szklanki wody,
    • Olej do smażenia,
    • NADZIENIE SEROWE
    • 250g twarogu półtłustego,
    • 1 żółtko,
    • 2 łyżki ksylitolu,
    • DODATKOWO:
    • masło do smażenia,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Naleśniki

Razowe naleśniki z serem (na słodko) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. NALEŚNIKI: Wszystkie składniki na naleśniki miksujemy ze sobą aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto odstawiamy na 30 minut, aby odpoczęło. Po tym czasie na patelni smażymy cienkie naleśniki.
    Farszem nadziałam 5-6 naleśników, a resztę podałam z dżemem.
    NADZIENIE SEROWE: Twaróg przekładamy do miski, dodajemy ksylitol i rozgniatamy widelcem przez 2 minuty. Dodajemy żółtko i mieszamy.
    Każdego naleśnika smarujemy porcją nadzienia serowego. Naleśniki składamy w koperty. Na patelni rozgrzewamy masło. Obsmażamy naleśniki na rumiano z obu stron. Najpierw obsmażamy od strony łączenia.
    Naleśniki podajemy same lub z dodatkiem owoców np. duszonych jabłek.
    Życzę smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka pełnoziarnista Twaróg

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować