Zapiekane naleśniki z serem (na słodko)

4.49 (155 ocen)

  • 60 min
  • Dla 9 osób
  • Łatwy

Pyszne naleśniki z serem, rodzynkami w rumie, zapiekane pod budyniem śmietankowym. Są obłędne!

  • 60 min
  • Dla 9 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • na naleśniki:
    500 ml mleka,
    2 szklanki mąki,
    2 łyżki cukru,
    jajko,
    szczypta soli

    na farsz:
    500 g sera półtłustego,
    3 łyżki cukru,
    200 ml jogurtu naturalnego,
    1 łyżka przyprawy do sernika,
    100 g rodzynek,
    3 kieliszki rumu,

    dodatkowo:
    500 ml mleka,
    budyń śmietankowy,
    łyżeczka cukru
Wystaw ocenę:

4.49 (155 ocen)

Zobacz również:

Naleśniki Naleśniki na słodko

Zapiekane naleśniki z serem (na słodko) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na na ciasto naleśnikowe mieszamy razem. Smażymy na rumiany kolor z obu stron.

    Rodzynki moczymy w rumie min. 30 minut.

    Do sera dodajemy jogurt, cukier, przyprawę do sernika, odsaczone rodzynki. Mieszamy.

    Na naleśniki nakładamy ser i składamy w kopertę. Układamy w naczyniu żaroodpornym.

    Budyń przygotowujemy wg instrukcji na opakowaniu. Zalewamy nim naleśniki.
    Wkładamy do nagrzanego do 200 stopni i ustawionego na termoobieg piekarnika na około 10 minut.

Porady

Przed podaniem możemy posypać cukrem pudrem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń

Notka redakcyjna

Zawsze się udają - wypróbuj przepis na naleśniki Magdy Gessler

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować