Ravioli czosnkiem niedźwiedzim i płynnym żółtkiem

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Pyszne pierożki z ciasta makaronowego napełnione farszem serowym z czosnkiem niedźwiedzim oraz żółtkiem, które po ugotowaniu zostaje nadal płynne.

  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    400 g mąki
    szczypta soli
    3-4 jajka ilość zależy od wielkości jaj i suchości mąki
    Farsz:
    200 g białego tłustego sera
    100 g sera typu feta
    100 g startego parmezanu lub grana padano
    200 g świeżego czosnku niedźwiedziego
    sól
    pieprz
    gałka muszkatołowa
    papryczka peperoncino

    15 żółtek, jedno żółtko na każdy pierożek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi Jajko Ravioli

Ravioli czosnkiem niedźwiedzim i płynnym żółtkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przygotowanie 1. Ciasto:
    Do przesianej mąki dodajemy jajka. Wyrabiamy gładkie elastyczne ciasto, które powinno ładnie odchodzić od stolnicy. Ciasto przykrywamy miską i odstawiamy na 30 minut.


    Farsz:
    W czasie, gdy ciasto odpoczywa zajmujemy się przygotowaniem farszu. W misce łączymy ze sobą wszystkie sery dodajemy posiekany czosnek niedźwiedzi. Całość miksujemy blenderem. Doprawiamy do smaku przyprawami.

    Z ciasta odkrawamy kawałek, wałkujemy na cienki placek, w razie potrzeby stolnicę podsypujemy mąką. Z ciasta wykrawamy kółka o średnicy 8-10 cm. Na połowę wykrojonych kółek za pomocą szprycy nakładamy farsz serowo-czosnkowy nadając mu formę gniazdka w otwór ostrożnie przekładamy żółtko. Następnie zalepiamy drugim kółkiem.

    Zalepione pierożki delikatnie przekładamy do parowaru. Gotujemy około 8-10 minut, w zależności od parowaru.

    Gotowe pierożki podajemy polane roztopionym masłem. Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czosnek niedźwiedzi Jajka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować