Pierożki z serem, szpinakiem i czosnkiem niedźwiedzim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO: Mąkę przesiać, dodać pozostałe składniki i wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Przykryć lnianą ściereczką i odstawić na 30 minut, aby ciasto „odpoczęło”.
2.FARSZ: Szpinak umyć, odsączyć na sitku. Na patelni rozgrzać pół łyżki masła, dodać szpinak i mieszając dusić przez chwilę, aż szpinak lekko zwiędnie. Przestudzony lekko odcisnąć z nadmiaru soku i drobno posiekać.
Ser rozgnieść widelcem, połączyć z mascarpone, szpinakiem, posiekanym czosnkiem niedźwiedzim oraz doprawić do smaku solą i pieprzem świeżo mielonym.
3.Ciasto bardzo cienko rozwałkować. Z ciasta kieliszkiem wycinać krążki. Jeden krążek napełnić farszem, nakryć drugim krążkiem i sklejać, formując pierożki.
Porcjami wrzucać na osolony wrzątek i gotować 2 minuty od wypłynięcia. Podawać z roztopionym masłem.
Komentarze