Pierożki z serem, szpinakiem i czosnkiem niedźwiedzim

4.5 (179 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Średni

Bardzo smaczne pierożki ze szpinakiem i serami, a dodatek aromatycznego czosnku niedźwiedziego sprawia, że mają wyrazisty i niepowtarzalny smak.

  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • - mąka: 1.5 szklanki
    - żółtko: 1 sztuka
    - olej: 1 łyżeczka
    - sól: 0.5 łyżeczki
    - woda gorąca: 0.5 szklanki

    - szpinak (świeży): 200 gramów
    - twaróg: 150 gramów
    - serek mascarpone: 50 gramów
    - czosnek niedźwiedzi (posiekany): 3 łyżki
    - sól i pieprz (do smaku): 1 szczypta
    - masło: 2 łyżki
Wystaw ocenę:

4.5 (179 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Pierogi Dania główne

Pierożki z serem, szpinakiem i czosnkiem niedźwiedzim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pierożki z serem, szpinakiem i czosnkiem niedźwiedzim 1. CIASTO: Mąkę przesiać, dodać pozostałe składniki i wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Przykryć lnianą ściereczką i odstawić na 30 minut, aby ciasto „odpoczęło”.
  • 2. FARSZ: Szpinak umyć, odsączyć na sitku. Na patelni rozgrzać pół łyżki masła, dodać szpinak i mieszając dusić przez chwilę, aż szpinak lekko zwiędnie. Przestudzony lekko odcisnąć z nadmiaru soku i drobno posiekać.
    Ser rozgnieść widelcem, połączyć z mascarpone, szpinakiem, posiekanym czosnkiem niedźwiedzim oraz doprawić do smaku solą i pieprzem świeżo mielonym.
  • 3. Ciasto bardzo cienko rozwałkować. Z ciasta kieliszkiem wycinać krążki. Jeden krążek napełnić farszem, nakryć drugim krążkiem i sklejać, formując pierożki.
    Porcjami wrzucać na osolony wrzątek i gotować 2 minuty od wypłynięcia. Podawać z roztopionym masłem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska Impreza Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować