Taki olej jest szybki w przygotowaniu wystarczy ulubiony olej lub oliwa z oliwek i liście czosnku niedźwiedziego. Możemy potem dodać go do ulubionych dań lub potraw z grilla.
10 min
Dla 1 osoby
Łatwy
Składniki:
Składniki na 250 ml oleju:
250 ml ulubionego oleju (u mnie rzepakowy Kujawski)
8 listków czosnku niedźwiedziego
Olej z czosnkiem niedźwiedzim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do buteleczki lub szklanego słoja pokroić drobniutko umyte i osuszone liście czosnku niedźwiedziego (wilgotne liście mogą spowodować pleśnienie oleju) zalać olejem i odstawić do lodówki na całą noc do naciągnięcia.
2.Następnego dnia przecedzić olej i listki odrzucić, dłuższe przetrzymywanie może spowodować zmętnienie roztworu. Olej przechowujemy w lodówce.
Komentarze