Olej z czosnkiem niedźwiedzim

5 (144 ocen)

  • 10 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Taki olej jest szybki w przygotowaniu wystarczy ulubiony olej lub oliwa z oliwek i liście czosnku niedźwiedziego. Możemy potem dodać go do ulubionych dań lub potraw z grilla.

  • 10 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na 250 ml oleju:
    250 ml ulubionego oleju (u mnie rzepakowy Kujawski)
    8 listków czosnku niedźwiedziego
Wystaw ocenę:

5 (144 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Dania z makaronem Dodatki

Olej z czosnkiem niedźwiedzim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do buteleczki lub szklanego słoja pokroić drobniutko umyte i osuszone liście czosnku niedźwiedziego (wilgotne liście mogą spowodować pleśnienie oleju) zalać olejem i odstawić do lodówki na całą noc do naciągnięcia.
  • 2. Następnego dnia przecedzić olej i listki odrzucić, dłuższe przetrzymywanie może spowodować zmętnienie roztworu. Olej przechowujemy w lodówce.

Porady

Zamiast oleju możemy użyć oliwy z oliwek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować