Ramen po polsku

4.5 (154 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 2 godz.
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Mając do dyspozycji tylko trzy składniki można wyczarować rozmaite dania, to pokazuje, że w kuchni nie ma żadnych ograniczeń :) Ja proponuję orientalną zupę w spolszczonej wersji :)

  • 2 godz.
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki podstawowe z zestawu A:
    1 udko z kaczki
    kawałek białej kapusty
    kilka liści kapusty pak choi
    100 g kaszy gryczanej niepalonej

    składnik podstawowy dodatkowy:
    2 ugotowane na twardo jajka

    składniki robocze:
    1/2 papryczki chili
    kawałek imbiru, ok 3 cm
    3-4 suszone grzyby
    1 łyżeczka przyprawy orientalnej
    3-4 łyżki sosu sojowego
    1/2 łyżeczki soli

    dekoracja:
    czarny sezam
Wystaw ocenę:

4.5 (154 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Ramen po polsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Udko z kaczki zalać wodą, tak żeby przykryła mięso. Zagotować, zebrać szumowiny, dodać pokrojoną papryczkę chili, pokrojony w plasterki imbir, kapustę białą, przyprawę orientalną, sos sojowy, suszone grzyby. Gotować do miękkości mięsa.
    Kaszę zmielić (np. w młynku do kawy), dodać sól, wodę i zagnieść ciasto. Rozwałkować i pokroić w paski. Ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić.
    Ugotowane mięso oddzielić od skóry i kości. Na talerz nakładać makaron, mięso, obrane i przekrojone na pół jajko, posiekaną kapustę pak choi, zalać bulionem i udekorować krążkami chili i czarnym sezamem :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kaczka Kapusta Kasza gryczana Makaron Mięso

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.46 (181 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Wolnowarzony ramen po polsku

To może cię zainteresować