Racuszki z tartymi jabłkami

4.5 (165 ocen)

  • 15 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Racuszki z ciastem w którym jest dodane starte jabłko. Lekkie i wilgotne. W środek dodatkowo wciśnięty jest kawałek jabłka. Najlepsze jeszcze ciepłe, choć i na zimno też są smaczne :) Schodzą błyskawicznie z talerza ;)

  • 15 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 250 ml kefiru
    1 duże jajko
    2 czubate łyżki cukru
    2 łyżeczki cukru waniliowego
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    200 g mąki pszennej
    3 jabłka
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (165 ocen)

Zobacz również:

Racuchy Placki

Racuszki z tartymi jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wlać kefir, dodać jajko, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i mąkę. Wszystko razem wymieszać łyżką lub krótko zmiksować.
    Jedno jabłko zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać do ciasta, jeszcze raz wymieszać łyżką.
  • 2. Pozostałe 2 jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, a każdą z nich podzielić jeszcze na 3 plasterki.
  • 3. Na patelni rozgrzać olej, kłaść po jednej łyżce ciasta formując na owalny kształt. Zaraz wcisnąć w środek kawałek jabłka.
    Smażyć z obu stron na niewielkim palniku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować