Babcine racuszki z jabłkami

4.93 (153 ocen)

Takie racuszki robiła nam babcia - delikatne, mięciutkie, pyszne. I bardzo łatwe i szybkie do zrobienia.

Składniki:

  • 200 ml zsiadłego mleka lub kefiru
    1 jajko
    1 szklanka mąki
    1 jabłko
    1 łyżka cukru
    1 szczypta soli
    1/2 płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej
    cukier puder do posypania
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.93 (153 ocen)

Zobacz również:

Desery Racuchy

Babcine racuszki z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kefir roztrzepujemy z jajkiem (najlepiej za pomocą trzepaczki rózgowej). Dodajemy mąkę, sodę oczyszczoną, cukier i sól. Mieszamy do uzyskania gładkiego, dość gęstego ciasta.
  • 2. Jabłko obieramy, kroimy na ósemki i usuwamy gniazdo nasienne. Kroimy na cieniutkie plasterki i wkładamy do ciasta. Mieszamy łyżką.
  • 3. Na rozgrzany na patelni olej kładziemy łyżką nieduże placuszki i smażymy z obu stron na rumiano. Wyjmujemy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby usunąć nadmiar tłuszczu.
  • 4. Przed podaniem posypujemy racuszki cukrem pudrem.

Porady

Z podanej ilości składników otrzymamy 16-18 niedużych racuszków.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie Obiad Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować