Racuszki biszkoptowe z jabłkami

4.51 (197 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Te placuszki są po prostu obłędnie doskonałe, puszyste, mięciutkie i czasami kiedy je jem zapominam się, że to są w ogóle placuszki bo smakiem przypominają mi ciasto biszkoptowe z jabłkami. Odkąd odkryłam przepis na nie, piekę je bardzo często ;)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 jajka ( osobno żółtka, osobno białka )
    150-200 ml mleka
    150-200 gr mąki tortowej
    3 płaskie łyżki cukru + 1 płaska łyżka cukru do piany z białek by ja utrwalić ( możemy zastąpić zwykły cukier cukrem waniliowym )
    3-4 spore jabłka pokrojone w plastry lub w kostkę
    cukier puder do posypania po wierzchu
    olej rzepakowy do smażenia
Wystaw ocenę:

4.51 (197 ocen)

Zobacz również:

Desery

Racuszki biszkoptowe z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-057me89 1. Obieramy jabłka i kroimy je na plastry wycinając środki ( mam patent z korkiem od butelki ;) lub kroimy je na kostkę.
  • image-0rw45pf 2. Żółtka roztrzepujemy z mlekiem, mąka oraz cukrem.
    Białka ubijamy na sztywna piane, pod koniec dodając płaska łyżkę cukry by je utrwalić.
  • image-0fra51e 3. Jeśli kroiliśmy jabłka w kostkę to w tym momencie dajemy je do naszego ciasta, a następnie delikatnie mieszamy je z pianą z białek, nakładamy na rozgrzany tłuszcz porcje z jednej łyżki. Natomiast jeśli mamy krążki jabłek jak w moim przypadku ( najlepiej nam smakują ;) to po wymieszaniu ciasta z piana z białek zamaczamy nasze krążki i smażymy na rozgrzanym oleju.

Porady

Oleju powinno być około 1 cm w patelni. Po usmażeniu odsączamy nasze placuszki na papierowym ręczniku. Smacznego !

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Olej

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować