Racuszki budyniowe z truskawkami

4.49 (197 ocen)

  • 15 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Błyskawiczne,proste i pyszne,nie tylko dla dzieci;-)

  • 15 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
    1 szklanka maki pszennej
    1 duże jajko
    1 budyń waniliowy lub śmietankowy 40g (proszek)
    1 cukier wanilinowy (10 g)
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżki cukru pudru

    garść truskawek
    cukier puder do posypania
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.49 (197 ocen)

Zobacz również:

Racuchy Śniadanie

Racuszki budyniowe z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajko, cukier, cukier wanilinowy i jogurt wymieszać trzapaczką rózgową, lub krótko mikserem. Mąke wymieszać z proszkiem do pieczenia i budyniem. Wsypać do masy jogurtowej i ponownie wymieszać.Dodać pokrojoną drobno garść truskawek i wymieszać. Ciasto powinno być gęste, ale łatwo i sobodnie dać się nakładać na patelnię. Gdyby było zbyt gęste, dolejcie jogurtu, jeśli za rzadkie, dosypcie mąki.

    Na patelni rozgrzać olej. Smażyć racuszki na złoto, około 2 minut z każdej strony. Zdjąć z patelni i układać na ręcznikach
    Podawać oprószone cukrem pudrem,udekorowane triskawkami. papierowych, by odsączyć racuszki z nadmiaru tłuszczu. Nieco wystudzić.

Porady

Najlepsze z ulubionymi owocami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jogurt Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować