Racuszki budyniowe

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Błyskawiczne,proste i pyszne,nie tylko dla dzieci;-)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
    1 szklanka maki pszennej
    1 duże jajko
    1 budyń waniliowy lub śmietankowy 40g (proszek)
    1 cukier wanilinowy (10 g)
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżki cukru pudru

    1 banan
    cukier puder do posypania
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Racuchy Śniadanie

Racuszki budyniowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajko, cukier, cukier wanilinowy i jogurt wymieszać trzapaczką rózgową, lub krótko mikserem. Mąke wymieszać z proszkiem do pieczenia i budyniem. Wsypać do masy jogurtowej i ponownie wymieszać. Ciasto powinno być gęste, ale łatwo i sobodnie dać się nakładać na patelnię. Gdyby było zbyt gęste, dolejcie jogurtu, jeśli za rzadkie, dosypcie mąki.

    Na patelni rozgrzać olej. Smażyć racuszki na złoto, około 2 minut z każdej strony. Zdjąć z patelni i układać na ręcznikach papierowych, by odsączyć racuszki z nadmiaru tłuszczu. Nieco wystudzić.

    Podawać z plastrami bananów, oprószone cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować