Racuszki z truskawkami

3.5 (2 ocen)

Polecam te racuszki na letnie śniadanie lub deser po obiedzie. Są mięciutkie i puszyste, nie potrzeba do nich drożdży, a pięknie wyrastają.

Składniki:

  • • 1 jajko,
    • 3 łyżki cukru,
    • 2 szklanki mąki,
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
    • 1 szklanka mleka,
    • ¾ szklanki pokrojonych truskawek,
    • Olej do smażenia,
    • Cukier puder do oprószenia
Wystaw ocenę:

3.5 (2 ocen)

Zobacz również:

Desery Racuchy Placki Naleśniki

Racuszki z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wbij jajko, dodaj cukier. Ubijaj je razem mikserem przez 3 minuty, aż masa stanie się puszysta. Wówczas dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz mleko, dokładnie wymieszaj. Masa będzie bardzo gęsta. Dodaj truskawki i delikatnie wymieszaj łyżką tak, aby ciasto oblepiło owoce. Na patelni rozgrzej sporą ilość oleju. Wkładaj łyżką porcję ciasta, spłaszcz ją i smaż racuszki na wolnym ogniu na rumiano z obu stron. Racuchy odsącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Podawaj na ciepło lub na zimno oprószone z wierzchu cukrem pudrem.
    Życzę smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować