Ciasto:
2 jajka
1 szklanka mleka
1 szklanka wody(może być mineralna)
20 dag mąki
sól
tłuszcz do smażenia
Nadzienie:
40 dag sera ricotta
2 łyżki cukru
1/2 opakowania cukru waniliowego lub kilka kropel extraktu waniliowego
2 łyżki śmietanki
owoce, czekolada do polania
Naleśniki z waniliowym serem ricotta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Jajka ubić w misce, dodając po trochu mąkę, mleko i wodę. Pozostawić na ok.30 minut aby ciasto "odpoczęło".Patelnię rozgrzać z niewielką ilością tłuszczu. Łyżką wazową nalewać cienką warstwę ciasta na patelnię i smażyć z dwóch stron.
2.Ser ricotta rozmieszać z cukrem, cukrem waniliowym, i śmietanką.Nakładać na naleśniki i składać lub zwinąć w rulonik.Podawać z owocami lub polać czekoladą,
Komentarze