SERNIK Z SEREM RICOTTA

4.47 (219 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Serniczek bardzo delikatny i wilgotny.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • 1 kg sera ricotta
    6 jajek
    1 szklanka cukru
    6 łyżek mąki kartoflanej
    1/2 szklanki śmietanki
    1 łyżka soku z cytryny
    1/2 opakowania cukru waniliowego
Wystaw ocenę:

4.47 (219 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Sernik z serem ricotta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ser zmiksować z połową cukru i żółtkami. Dodać sok z cytryny, wanilię i mąkę. Zmiksować na gładką masę.Śmietankę ubić i dodać do sera. Białka ubić na sztywno z drugą połową cukru i dodać do sera delikatnie mieszając.
  • 2. Sernik wylać na wysmarowaną tluszczem tortownicę, wstawić do nagrzanego piekarnika na pierwszą półkę. Na drugiej półce piekarnika ustawić blaszkę z wodą. Piec w piekarniku nagrzanym do ok 160 stopni przez ok 1,5 godziny. Zostawić w piekarniku do całkowitego wystygnięcia.

Porady

Podczas pieczenia nie należy otwierać drzwiczek piekarnika aby sernik nie opadł. Blaszka :tortownica o średnicy 24 cm.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować