Mini pączki z serem ricotta

4.49 (192 ocen)

Pyszna alternatywa dla smażonych w Tłusty Czwartek pączków i faworków. Skórka z pomarańczy nadaje im niepowtarzalny smak i aromat.

Składniki:

  • 100g sera ricotta
    1 jajko
    1-2 łyżki wódki
    1 łyżeczka startej skórki pomarańczy
    1 łyżeczka cukru pudru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    40g mąki

    Olej do smażenia
    Cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

4.49 (192 ocen)

Zobacz również:

Desery Pączki

Mini pączki z serem ricotta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W misce na gładką masę wyrobić ser i jajko. Następnie dodać pozostałe składniki i wymieszać na ciasto.
    Do głębokiego garnka wlać olej, zagrzać i smażyć na nim pączusie. Przy czym ciasto nabierać posmarowana olejem łyżką (wtedy łatwo się nabierze i zsunie) i wylewać kuleczki na gorący olej. Smażyć z dwóch stron. Po usmażeniu odsączyć na ręczniku papierowym.
    Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Porady

Alternatywą dla serka ricotty jest opakowanie serka homogenizowane.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ricotta Serek Skórka pomarańczowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować