Racuchy drożdżowe z jabłkami

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Na kolację przygotowałam racuszki bo miałam ochotę a że ostatnio wszystko no prawie wszystko wychodzi mi z drożdży to działałam i rodzinka zachwycona bo racuszki rosły jak szalone a mąż mówi że ma szalona żonę. No cóż lubię przebywać w kuchni i nic na to nie poradzę to silniejsze ode mnie.

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3,5 szklanki mąki ( szklanka pojemność 210 ml ),

    45 g drożdży,

    0,5 szklanki wody,

    1 i 1/4 szklanki mleka,

    3/4 szklanki cukru kryształ,

    1 łyżka octu,

    2 jajka,

    szczypta soli,

    4 jabłka 420 g ( najlepiej kwaskowate ),

    olej do smażenia.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Racuchy Placki

Racuchy drożdżowe z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • racuchy 1. Do kubka pokruszyć drożdże dodać jedną łyżeczkę cukru i mąki, następnie wlać szklankę mleka z wodą ( czyli pół szklanki wody i mleka, wszystko wymieszać i postawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia rozczynu drożdżowego.
  • racuchy 2. Do miski wsypać mąkę i cukier oraz szczyptę soli, wbić całe jajka i wlać ocet, dodać również obrane i oczyszczone z gniazd nasiennych, pokrojone w grubsze plasterki jabłka. Następnie wlać wyrośnięty rozczyn drożdżowy oraz resztę mleka, wszystko dokładnie wymieszać za pomocą łyżki ( ciasto nie może być rzadkie ).
  • racuchy 3. Wymieszane dokładnie ciasto postawić w ciepłym miejscu przykryte ściereczką do wyrośnięcia. Dobrze przygotowane ciasto powinno podwoić swoją objętość.
  • racuchy 4. Jak ciasto już podwoiło swoją objętość do kubka lub szklanki wlać wodę, maczać w niej łyżkę, na patelnie wlać olej i go rozgrzać na wolnym ogniu.Następnie nabierać wyrośnięte ciasto drożdżowe kłaść na rozgrzany olej i na małym ogniu smażyć placki - racuchy z obu stron na złoty kolor ( musi być mały ogień ponieważ jak będą za szybko smażyły się racuchy to z wierzchu będą się spalać a w środku będą surowe ), oleju nie dolewać w czasie smażenia ( najpierw go rozgrzać następnie kłaść ciasto ).
  • racuchy 5. Usmażone racuszki ułożyć na talerzu, dzięki temu że został dodany ocet racuchy nie wchłaniają dużo tłuszczu i nie są nasiąknięte olejem. A dodane kwaskowe jabłka bardzo fajnie komponują się ze słodkim ciastem drożdżowym.
  • racuchy 6. Tak przygotowane usmażone racuszki można posypać cukrem pudrem lub podawać kto z czym lubi. U mnie podane z cukrem pudrem do tego była szklanka zimnego mleka.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować