Drożdżowe racuchy z jabłkami

  • wyświetlono: 17731 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Puszyste placuszki z kawałkami owoców

PolskaGotuje
  • Łatwy

Składniki

- mąka pszenna: 500 gramów
- drożdże swieże: 50 gramów
- Jajko: 1 sztuka
- Szczypta soli: 1 sztuka
- mleko: 1.5 szklanki
- cukier: 2 łyżki
- jabłko: 2 sztuki

Sposób przygotowania przepisu:

Drożdżowe racuchy z jabłkami

  • 1. Mąkę przesiać, wymieszać z solą.W środku zrobić zagłębienie, wkruszyć w nie drożdże, zasypać je cukrem i zalać połową mleka.Odstawić na 10-15 minut do wyrośnięcia.
  • 2. Po tym czasie dodać resztę mleka, jajko i pokrojone w kostkę jabłko. Ciasto wyrobić, powinno mieć konsystencję nieco bardziej zwartą niż gęsta śmietana. Odstawić ponownie do wyrośnięcia na tyle, aby podwoiło swoją objętość. Smażyć placuszki dowolnej wielkości (ja zwykle nabieram ok. dwóch łyżek stołowych ciasta na jeden placek) układając ciasto na średnio rozgrzanym oleju i smażyć z obu stron na złoty kolor. Usmażone racuchy osączyć z tłuszczu na papierze śniadaniowym, podawać posypane cukrem pudrem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

zimajabłkaracuchyobiadplacuszkijesieńracuchy z jabłkamiracuchy drożdżowe z jabłkami

Komentarze

Podobne przepisy

Drożdżowe racuchy z borówkami

Dodane przez: DanusiaC

DROŻDŻOWE RACUCHY Z BORÓWKAMI

Bardzo smaczne danie obiadowe dla...

Racuchy drożdżowe na słono

Dodane przez: agaskoda

Racuchy drożdżowe na słono

Pyszne drożdżowe racuchy jako odmiana...

Drożdżowe racuchy z gruszkami

Dodane przez: KatarzynaJ

Drożdżowe racuchy z gruszkami

Nikt im się nie oprze. Warto je...

image-1pseohg

Dodane przez: Anyzkowo

Racuchy drożdżowe jak ''pączki''

Najlepsze z dodatkiem cukru pudru....

racuszki

Dodane przez: fantazjesmaku

Racuchy drożdżowe!

Wspomnienie naszego dzieciństwa,...

racuchy z jabłkami

Dodane przez: justyna933

Racuchy z jabłkami

Propozycja na podwieczorek lub...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE