Pierniczki świąteczne z tego przepisu będą miękkie, pyszne i proste w przygotowaniu.
45 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
200 g roślinnego masła lub zwykłego
100 g ksylitolu (można zamienić na cukier)
180 g miodu
3 łyżeczki przyprawy do piernika
1 łyżeczka sody
500 g mąki pszennej
1 jajko ⠀
Pierniczki świąteczne – miękkie i pyszne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W garnku podgrzewamy masło z cukrem, miodem i przyprawą do piernika. Doprowadzamy do wrzenia. Ściągamy z palnika i dodajemy do masy łyżeczkę sody ( uwaga ! Masa zacznie się bardzo pienić dlatego ważne jest to, aby garnek był duży i wysoki). Odstawiamy mieszankę na 15 min.
Do dużej miski przesiewamy mąkę, następnie wlewamy ciepłą masę i mieszamy łyżką. Wbijamy jajko i wyrabiamy ciasto za pomocą łyżki (będzie się kleiło, ale takie ma być) . Przykrywamy miskę folią spożywczą i chowamy na minimum 1 h do lodówki.
Schłodzone ciasto dzielimy na części. Rozwałkowujemy na cienki placek i wykrawamy ciasteczka za pomocą foremek. Pieczemy je w 180 st. C ok. 10-12 min (trzeba pilnować żeby się nie przypaliły). Upieczone ciasteczka studzimy.
Gotowe pierniczki można udekorować lukrem lub czekoladą.
Komentarze