Pierniczki świąteczne – miękkie i pyszne

4.49 (179 ocen)

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pierniczki świąteczne z tego przepisu będą miękkie, pyszne i proste w przygotowaniu.

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 200 g roślinnego masła lub zwykłego
    100 g ksylitolu (można zamienić na cukier)
    180 g miodu
    3 łyżeczki przyprawy do piernika
    1 łyżeczka sody
    500 g mąki pszennej
    1 jajko ⠀
Wystaw ocenę:

4.49 (179 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciastka Pierniczki

Pierniczki świąteczne – miękkie i pyszne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnku podgrzewamy masło z cukrem, miodem i przyprawą do piernika. Doprowadzamy do wrzenia. Ściągamy z palnika i dodajemy do masy łyżeczkę sody ( uwaga ! Masa zacznie się bardzo pienić dlatego ważne jest to, aby garnek był duży i wysoki). Odstawiamy mieszankę na 15 min.
    Do dużej miski przesiewamy mąkę, następnie wlewamy ciepłą masę i mieszamy łyżką. Wbijamy jajko i wyrabiamy ciasto za pomocą łyżki (będzie się kleiło, ale takie ma być) . Przykrywamy miskę folią spożywczą i chowamy na minimum 1 h do lodówki.
    Schłodzone ciasto dzielimy na części. Rozwałkowujemy na cienki placek i wykrawamy ciasteczka za pomocą foremek. Pieczemy je w 180 st. C ok. 10-12 min (trzeba pilnować żeby się nie przypaliły). Upieczone ciasteczka studzimy.
    Gotowe pierniczki można udekorować lukrem lub czekoladą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pierniczki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować