Pyszne ciasto na świąteczne pierogi

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Z ciasta wychodzą idealne pierogi w wersji na słodko, czy też wytrwanie.
Myślę, że od tej pory lepienie pierogów dla wielu z Was stanie się przyjemnością, co najmniej taką,
jak ich konsumowanie.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej
    20 g masła
    125 ml wody
    1 jajko
    szczypta soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Pierogi

Pyszne ciasto na świąteczne pierogi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mamy przygotowane wszystkie składniki , więc przygotowujemy naczynie (np. miskę) do której przesiewamy mąkę z dodatkiem soli.
    Do wrzącej wody przekładamy masło i zaraz gdy tylko się rozpuści wlewamy całość do naczynia
    z mąką. Mieszamy do momentu połączenia się składników. Następnie wyrabiamy ciasto ręcznie na stolnicy lub przy pomocy robota kuchennego . Po kilku minutach wyrabiania dodajemy rozbełtane widelcem jajko i wyrabiamy dalej do pożądanego efektu. Ciasto musi mieć gładką strukturę i być dobrze wyrobione. Gotowe ciasto zostawiamy na ok. 15 minut pod przykryciem (może być ściereczka lniana czy folia spożywcza samoprzylepna), niech sobie odpocznie.
    "Wypoczęte " ciasto powinno być mięciutkie i elastyczne.
    Ciasto przekładamy na stolnicę, podsypujemy lekko mąką i rozwałkowujemy dość cienko. Ciasto jest elastyczne, więc nie porozrywa się w trakcie nadziewania czy później gotowania pierogów.
    Pierogi gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem łyżeczki masła .

Porady

Moje podstawowe ciasto na pierogi bardzo często urozmaicam przez dodanie niewielkiej ilości zblendowanego szpinaku (zielone ciasto), kurkumy (żółte ciasto), koncentratu z czerwonych buraczków (odcień różu , czasem bordowy). Wypełnieniem takich pierogów jest najczęściej farsz wegetariański , bo taki nam smakuje. Zaletą takiego farszu jest to, że błyskawicznie można go wykonać. Ja bazuję na komosie ryżowej, soczewicy, ciecierzycy, kaszy gryczanej, kapuście, szpinaku, pomidorach suszonych... Serem Feta czy owczym też nie pogardzę :).

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować