Ciasto na pierogi

4.5 (175 ocen)

  • 30 min

elastyczne i miękkie ciasto na pierogi, które się łatwo wałkuje i dobrze klei

  • 30 min

Składniki:

  • 2 szkl mąki pszennej
    1 jajko
    1 łyżka oleju
    1/2 szkl gorącej wody
    1 łyżka soli
Wystaw ocenę:

4.5 (175 ocen)

Zobacz również:

Pierogi Ciasto na pierogi

Ciasto na pierogi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę wymieszać z solą. Dodać jajko i olej. Wymieszać do uzyskania kruszonki. Wlać gorącą wodę i dokładnie wyrobić. W trakcie wyrabiania powinno się zrobić bardziej elastyczne. Jeśli nadal będzie suche dodać jeszcze trochę wody.
    Wyrobione ciasto położyć na talerzu i przykryć np. pokrywką. Talerz umieścić na garnku z ciepłą wodą. Odstawić na 20 minut żeby ciasto odpoczęło. Wyciągać tylko tyle ciasta ile potrzebujemy, a resztki wrzucać z powrotem pod przykrycie.

Porady

Dzięki leżakowaniu w cieple ciasto zachowuje elastyczność przez długi czas i doskonale się klei

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować