Ciasto na pierogi

  • wyświetlono: 10681 |
  • dodany do książki kucharskiej: 5 |
  • polecenia: 0

elastyczne i miękkie ciasto na pierogi, które się łatwo wałkuje i dobrze klei

  • 30min

Składniki

2 szkl mąki pszennej
1 jajko
1 łyżka oleju
1/2 szkl gorącej wody
1 łyżka soli

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto na pierogi

  • 1. Mąkę wymieszać z solą. Dodać jajko i olej. Wymieszać do uzyskania kruszonki. Wlać gorącą wodę i dokładnie wyrobić. W trakcie wyrabiania powinno się zrobić bardziej elastyczne. Jeśli nadal będzie suche dodać jeszcze trochę wody.
    Wyrobione ciasto położyć na talerzu i przykryć np. pokrywką. Talerz umieścić na garnku z ciepłą wodą. Odstawić na 20 minut żeby ciasto odpoczęło. Wyciągać tylko tyle ciasta ile potrzebujemy, a resztki wrzucać z powrotem pod przykrycie.

Porady

Dzięki leżakowaniu w cieple ciasto zachowuje elastyczność przez długi czas i doskonale się klei

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Tagi

tania_kuchniapierogizdrowie_na_talerzusezonowe_przysmakiszkola_babcimama_mnie_nauczylaciasto na pierogi
 

Komentarze

Podobne przepisy

image-1958xw5

Dodane przez: tasty-and-fit

idealne ciasto na pierogi + przepis na pierogi...

Kto z nas nie lubi pierogów? Jednak...

ciasto na pierogi

Dodane przez: ula243

Ciasto na pierogi z maki i maslanki

Juz od dawna czytalam ,slyszalam...

image-0iw8qm7

Dodane przez: Magster

Ciasto na pierogi

Przepis na to ciasto powstał na...

Ciasto na pierogi pszenno- orkiszowe

Dodane przez: Konto nieaktywne

Ciasto na pierogi pszenno- orkiszowe

Chciałam dodać do pszennej, także...

Dodane przez: grodzia26

ciasto na pierogi smażone

Te pierogi są naprawde smaczne;-)

Dodane przez: inka171717

Najlepsze ciasto na pierogi

Ten przepis jest na przepyszne...