Ciasto na pierogi

  • wyświetlono: 31762 |
  • dodany do książki kucharskiej: 9 |
  • polecenia: 0

elastyczne i miękkie ciasto na pierogi, które się łatwo wałkuje i dobrze klei

  • 30min

Składniki

2 szkl mąki pszennej
1 jajko
1 łyżka oleju
1/2 szkl gorącej wody
1 łyżka soli

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto na pierogi

  • 1. Mąkę wymieszać z solą. Dodać jajko i olej. Wymieszać do uzyskania kruszonki. Wlać gorącą wodę i dokładnie wyrobić. W trakcie wyrabiania powinno się zrobić bardziej elastyczne. Jeśli nadal będzie suche dodać jeszcze trochę wody.
    Wyrobione ciasto położyć na talerzu i przykryć np. pokrywką. Talerz umieścić na garnku z ciepłą wodą. Odstawić na 20 minut żeby ciasto odpoczęło. Wyciągać tylko tyle ciasta ile potrzebujemy, a resztki wrzucać z powrotem pod przykrycie.

Porady

Dzięki leżakowaniu w cieple ciasto zachowuje elastyczność przez długi czas i doskonale się klei

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniapierogizdrowie_na_talerzusezonowe_przysmakiszkola_babcimama_mnie_nauczylaciasto na pierogi

Komentarze

Podobne przepisy

Ciasto na pierogi

Dodane przez: Konto nieaktywne

Ciasto na pierogi

Smaczne i miękkie ciasto na pierogi.

PIEROGI Z MIĘSEM ( + najlepsze ciasto na pierogi! )

Dodane przez: Ostra Na Słodko

Pierogi z mięsem i najlepsze ciasto na pierogi

Mój sposób na perfekcyjne pierogi...

Dodane przez: karolinajedynak24

MIĘCIUTKIE CIASTO NA PIEROGI

Ciasto robiła moja babcia mama...

Dodane przez: inka171717

Najlepsze ciasto na pierogi

Ten przepis jest na przepyszne...

Ciasto na pierogi

Dodane przez: _rybka20_

Ciasto na pierogi

Zawsze gdy robię pierogi korzystam...

ciasto na pierogi

Dodane przez: AnnaKoziel

Ciasto na pierogi i uszka

Miękkie i elastyczne ciasto na...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE