Ciasto na pierogi

  • wyświetlono: 9905 |
  • dodany do książki kucharskiej: 5 |
  • polecenia: 0

elastyczne i miękkie ciasto na pierogi, które się łatwo wałkuje i dobrze klei

  • 30min

Składniki

2 szkl mąki pszennej
1 jajko
1 łyżka oleju
1/2 szkl gorącej wody
1 łyżka soli

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto na pierogi

  • 1. Mąkę wymieszać z solą. Dodać jajko i olej. Wymieszać do uzyskania kruszonki. Wlać gorącą wodę i dokładnie wyrobić. W trakcie wyrabiania powinno się zrobić bardziej elastyczne. Jeśli nadal będzie suche dodać jeszcze trochę wody.
    Wyrobione ciasto położyć na talerzu i przykryć np. pokrywką. Talerz umieścić na garnku z ciepłą wodą. Odstawić na 20 minut żeby ciasto odpoczęło. Wyciągać tylko tyle ciasta ile potrzebujemy, a resztki wrzucać z powrotem pod przykrycie.

Porady

Dzięki leżakowaniu w cieple ciasto zachowuje elastyczność przez długi czas i doskonale się klei

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Tagi

tania_kuchniapierogizdrowie_na_talerzusezonowe_przysmakiszkola_babcimama_mnie_nauczylaciasto na pierogi

Komentarze

Podobne przepisy

Szpinakowe pierogi z pekińską kapustą

Dodane przez: mysza75

Szpinakowe pierogi z pekińską kapustą

Zielone pierogi z farszem z kaszy...

image-081ynmq

Dodane przez: Czarek

Pierogi z serem o smaku rumowo anyżowym.

Bardzo smaczne anyżowe pierogi...

PIEROGI Z BANANAMI

Dodane przez: Ostra Na Słodko

PIEROGI Z BANANAMI

Idealne, delikatne ciasto, słodkie...

Pierogi z ricottą i czekoladą w zielonym cieście Matcha

Dodane przez: MałaMi

Pierogi z ricottą i czekoladą w zielonym...

Przepyszna i łatwa propozycja na...

Pierogi z selerowym nadzieniem

Dodane przez: slodkokwasnakuchnia

Pierogi z selerowym nadzieniem

Lekki, domowe pierożki. To moje...

Moja babcia nauczyła mnie je przyrządzać. rogi ze słodką kapustą

Dodane przez: termac1160

pierogi ze słodką kapustą

Moja babcia nauczyła mnie je przyrządzać.