Ciasto na pierogi

  • wyświetlono: 10168 |
  • dodany do książki kucharskiej: 5 |
  • polecenia: 0

elastyczne i miękkie ciasto na pierogi, które się łatwo wałkuje i dobrze klei

  • 30min

Składniki

2 szkl mąki pszennej
1 jajko
1 łyżka oleju
1/2 szkl gorącej wody
1 łyżka soli

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto na pierogi

  • 1. Mąkę wymieszać z solą. Dodać jajko i olej. Wymieszać do uzyskania kruszonki. Wlać gorącą wodę i dokładnie wyrobić. W trakcie wyrabiania powinno się zrobić bardziej elastyczne. Jeśli nadal będzie suche dodać jeszcze trochę wody.
    Wyrobione ciasto położyć na talerzu i przykryć np. pokrywką. Talerz umieścić na garnku z ciepłą wodą. Odstawić na 20 minut żeby ciasto odpoczęło. Wyciągać tylko tyle ciasta ile potrzebujemy, a resztki wrzucać z powrotem pod przykrycie.

Porady

Dzięki leżakowaniu w cieple ciasto zachowuje elastyczność przez długi czas i doskonale się klei

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Tagi

tania_kuchniapierogizdrowie_na_talerzusezonowe_przysmakiszkola_babcimama_mnie_nauczylaciasto na pierogi
 

Komentarze

Podobne przepisy

Pierogi z kasza jęczmienną i pieczarkami

Dodane przez: Świeca Urszula

Pierogi z kaszą jęczmienną i pieczarkami

Pierogi z kaszą jęczmienną mojej...

Pierogi bounty

Dodane przez: Jaga85

Pierogi bounty

Co mogę napisać? Smak tych pierogów...

image-0dx6f4d

Dodane przez: JulkaTomeczek

Pierogi ruskie

Świetnie smakują z przesmażoną...

gotowe

Dodane przez: ziutula

z lubczykiem pierogi ruskie na gęsim smalcu

pierogi są aromatyczne, ciasto...

Chinkali

Dodane przez: Gospodyni

Chinkali

Co powiecie na przepyszne gruzińskie...

image-1qgjxfn

Dodane przez: pm135

Pierogi z soczewicą i wołowiną

Jestem typem poszukiwacza nietypowych...