REKLAMA

Ciasto na pierogi

wyświetlono: 33861 | dodany do książki kucharskiej: 9 | polecenia: 0

elastyczne i miękkie ciasto na pierogi, które się łatwo wałkuje i dobrze klei

opublikowany: 21.06.2016
Udostępnij Pinterest
  • 30 min

Składniki:

  • 2 szkl mąki pszennej
    1 jajko
    1 łyżka oleju
    1/2 szkl gorącej wody
    1 łyżka soli
Ocena:

(średnia 4.5 z 175 głosów)

Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę wymieszać z solą. Dodać jajko i olej. Wymieszać do uzyskania kruszonki. Wlać gorącą wodę i dokładnie wyrobić. W trakcie wyrabiania powinno się zrobić bardziej elastyczne. Jeśli nadal będzie suche dodać jeszcze trochę wody.
    Wyrobione ciasto położyć na talerzu i przykryć np. pokrywką. Talerz umieścić na garnku z ciepłą wodą. Odstawić na 20 minut żeby ciasto odpoczęło. Wyciągać tylko tyle ciasta ile potrzebujemy, a resztki wrzucać z powrotem pod przykrycie.

Porady

Dzięki leżakowaniu w cieple ciasto zachowuje elastyczność przez długi czas i doskonale się klei

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: _rybka20_

Ciasto na pierogi

Zawsze gdy robię pierogi korzystam z tego przepisu. Ciasto wychodzi idealne, elastyczne, szybko się wyrabia.

kategoria: Pierogi ciasto na pierogi opublikowany: 22.01.2018 | wyświetlono: 2201 Książki kucharskie: 2 | Polecenia: 0
Dodane przez: EWULKAQ EWULKAQ

REWOLUCYJNE CIASTO NA PIEROGI

Przepis ten pochodzi z programu "Kuchenne rewolucje". Jest rewelacyjny! Ciasto mięciutkie i elastyczne.

kategoria: Pierogi ciasto na pierogi opublikowany: 02.06.2014 | wyświetlono: 6236 Książki kucharskie: 38 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE