Ciasto na pierogi

  • wyświetlono: 25237 |
  • dodany do książki kucharskiej: 6 |
  • polecenia: 0

elastyczne i miękkie ciasto na pierogi, które się łatwo wałkuje i dobrze klei

  • 30min

Składniki

2 szkl mąki pszennej
1 jajko
1 łyżka oleju
1/2 szkl gorącej wody
1 łyżka soli

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto na pierogi

  • 1. Mąkę wymieszać z solą. Dodać jajko i olej. Wymieszać do uzyskania kruszonki. Wlać gorącą wodę i dokładnie wyrobić. W trakcie wyrabiania powinno się zrobić bardziej elastyczne. Jeśli nadal będzie suche dodać jeszcze trochę wody.
    Wyrobione ciasto położyć na talerzu i przykryć np. pokrywką. Talerz umieścić na garnku z ciepłą wodą. Odstawić na 20 minut żeby ciasto odpoczęło. Wyciągać tylko tyle ciasta ile potrzebujemy, a resztki wrzucać z powrotem pod przykrycie.

Porady

Dzięki leżakowaniu w cieple ciasto zachowuje elastyczność przez długi czas i doskonale się klei

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniapierogizdrowie_na_talerzusezonowe_przysmakiszkola_babcimama_mnie_nauczylaciasto na pierogi
 

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: karolinajedynak24

MIĘCIUTKIE CIASTO NA PIEROGI

Ciasto robiła moja babcia mama...

Ciasto na pierogi

Dodane przez: _rybka20_

Ciasto na pierogi

Zawsze gdy robię pierogi korzystam...

kruche pierogi pieczone

Dodane przez: Magdalena_Z

Pieczone pierogi na kruchym cieście

Rozpływają się w ustach i stanowią...

image-0iw8qm7

Dodane przez: Magster

Ciasto na pierogi

Przepis na to ciasto powstał na...

Dodane przez: MonikaW

Ciasto na pierogi

Podstawowy i sprawdzony przepis...

CIASTO NA PIEROGI BEZ JAJKA

Dodane przez: zamieszaj

CIASTO NA PIEROGI BEZ JAJKA

Boże Narodzenie za pasem więc podaję...