Idealne ciasto na pierogi

4.5 (173 ocen)

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Pierogi mogą mieć rozmaite kształty np. stożka, sakiewki, trójkąta, serca. Mogą być różnej wielkości: od maleńkich uszek aż po olbrzymi pojedynczy pieróg, który kroi się w plastry przed podaniem.

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • -1 kg mąki typ 450
    -szczypta soli
    - płaska łyżka oleju
    - 1 jajko
    -woda ciepła, ale nie gorąca
Wystaw ocenę:

4.5 (173 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Pierogi Jajko

Idealne ciasto na pierogi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać na stolnicę, odrobinę posolić, dodać olej i jajko, wymieszać.

    2.Po trochu dolewać ciepłą wodę i zagniatać ręcznie ciasto, do momentu, aż zrobi się elastyczne, jak plastelina i przestanie kleić się do rąk.Jeśli okaże się, że ciasto jest za rzadkie podsypać mąką.

    3.Gotowe ciasto powinno być gładkie, elastyczne i lekko błyszczące.

Porady

1.Niedokładne zlepienie brzegów czy rozsmarowanie nadzienia między brzegami ciasta powoduje ich rozlepianie podczas gotowania i wypływanie nadzienia, zaś zamknięcie powietrza w pierogu sprawa, że pęcznieje on podczas gotowania, co obniża jego jakość, lub pęka. 2 Aby pierogi nie kleiły się w garnku do wody dodajemy niewielką ilość oleju. Po zawrzeniu, wrzucamy pierogi, w odpowiednim stosunku, co do ilości wody.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Mąka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.97 (149 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Ciasto na pierogi idealne

To może cię zainteresować