Idealne ciasto na pierogi

  • wyświetlono: 1329 |
  • dodany do książki kucharskiej: 8 |
  • polecenia: 0

Ciasto jest elastyczne i bardzo łatwe w zagnieceniu. Jest bardzo uniwersalne, świetnie sprawdzi się zarówno do słodkiego jak i słonego farszu.

ikonka
  • 40 porcje
  • 10min
  • Łatwy

Składniki

- 300 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 125 ml gorącej wody
- około 20 g masła
- sól

Sposób przygotowania przepisu:

Idealne ciasto na pierogi

  • 1. Mąkę przesiać, dodać sól. Masło roztopić. Do mąki dodać jajka i masło. Powoli dolewać wodę i zagniatać ciasto przez około 6-8 minut. Następnie przykryć je ściereczką i zostawić na 10 minut, aby odpoczęło. Ciasto podzielić na dwie połówki. Jedną zostawić pod ściereczką, a drugą rozwałkować na cienki placek, w razie potrzeby podsypując odrobiną mąki. Szklanką wycinać kółka do których następnie nałożyć farsz i skleić.
  • 2. Pierogi gotować w dużej ilości osolonej wody około 3 minuty od czasu ich wypłynięcia.

    Smacznego ;)

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

pierogiWigiliaz mąkijak u mamytradycyjne daniapatigotuje

Komentarze

Podobne przepisy

Najlepsze ciasto na pierogi

Dodane przez: MonikaW

Najlepsze ciasto na pierogi

Pyszne ciasto na pierogi - nadaje...

pierogi

Dodane przez: rena123

Ciasto na pierogi mojej Mamy

Moja Mama jest mistrzynią pierogów....

PIEROGI Z MIĘSEM ( + najlepsze ciasto na pierogi! )

Dodane przez: Ostra Na Słodko

Pierogi z mięsem i najlepsze ciasto na pierogi

Mój sposób na perfekcyjne pierogi...

Ciasto na pierogi

Dodane przez: Konto nieaktywne

Ciasto na pierogi

Smaczne i miękkie ciasto na pierogi.

Sekret idealnego ciasta na pierogi

Dodane przez: kiciax1

Sekret idealnego ciasta na pierogi

Ciasto wykonane z tego przepisu...

ciasto na pierogi

Dodane przez: AnnaKoziel

Ciasto na pierogi i uszka

Miękkie i elastyczne ciasto na...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE