Idealne ciasto na pierogi

4.5 (162 ocen)

  • 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ciasto jest elastyczne i bardzo łatwe w zagnieceniu. Jest bardzo uniwersalne, świetnie sprawdzi się zarówno do słodkiego jak i słonego farszu.

  • 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - 300 g mąki pszennej
    - 2 jajka
    - 125 ml gorącej wody
    - około 20 g masła
    - sól
Wystaw ocenę:

4.5 (162 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Idealne ciasto na pierogi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać, dodać sól. Masło roztopić. Do mąki dodać jajka i masło. Powoli dolewać wodę i zagniatać ciasto przez około 6-8 minut. Następnie przykryć je ściereczką i zostawić na 10 minut, aby odpoczęło. Ciasto podzielić na dwie połówki. Jedną zostawić pod ściereczką, a drugą rozwałkować na cienki placek, w razie potrzeby podsypując odrobiną mąki. Szklanką wycinać kółka do których następnie nałożyć farsz i skleić.
  • 2. Pierogi gotować w dużej ilości osolonej wody około 3 minuty od czasu ich wypłynięcia.

    Smacznego ;)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.97 (149 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Ciasto na pierogi idealne

To może cię zainteresować