Pyszne bułeczki drożdżowe ze swojskim dżemem

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Co dziś pysznego pichcicie ? Ja dzieciakom na obiad przygotowałam młode ziemniaki z jajem sadzonym oraz dodatkowo bigos z zapasów a na deser upiekłam im przepyszne bułeczki drożdżowe na śmietanie z dżemem swojskim z czarnej porzeczki i borówek. Nie wiem jak wy ale ja pokochałam robienie swojskich bułeczek, szybko się je robi i teraz zwłaszcza w te upały szybko rosną a już nie wspomnę jak szybko znikają

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej tortowej ( szklanka poj. 210 ml ),

    0,5 kostki świeżych drożdży,

    8 łyżek mleka,

    1 jajko rozmiar M,

    0,5 szklanki śmietany 12 %,

    2 łyżki masła,
    5 łyżek cukru



    dodatkowo :

    1 jajko,

    cukier,

    dżemu tyle łyżeczek ile wyjdzie bułeczek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Bułki Bułki drożdżowe Desery

Pyszne bułeczki drożdżowe ze swojskim dżemem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • bułki 1. Do miski wsypać mąkę i zrobić w niej dołek, do zrobionego dołu wkruszyć drożdże i wsypać już z miski po łyżeczce cukru oraz mąki wlać ciepłe mleko i lekko rozmieszać poczekać na pracę drożdży. Po bokach mąki wsypać cukier, wbić całe jajko oraz przełożyć podgrzaną śmietanę. Jak już jest widoczna gołym okiem praca drożdży wszystko ze sobą połączyć a następnie dodać rozpuszczone masło i wyrabiać tak długo aż ciasto wchłonie całe dodane masło, podsypać małą garść mąki w trakcie wyrabiania
  • bułki 2. Z wyrobionego na gładko ciasta urywać dowolnej wielkości kawałek, rozciągnąć je w dłoniach, nałożyć łyżeczkę dowolnego dżemu lub marmolady i zwijać jak pieroga sklejając a następnie formując bułeczkę. Na blaszkę od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia układać bułeczki sklejonym w stronę papieru do pieczenia, przygotowane bułki posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać obficie cukrem kryształ, pozostawić pod ściereczką do wyrośnięcia
  • bułki 3. Gdy bułki pozostawione pod ściereczką podwoiły swoją objętość, rozgrzać piekarnik ustawiając go na 180 stopni. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec od 15 do 25 minut z termo obiegiem czas pieczenia jest zależny od piekarnika. Upieczone bułki wyjąć z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia
  • bułki 4. Bułeczki wyszły tak cudownie mięciutkie i puchate że jeszcze w trakcie studzenia znikały. Z podanego przepisu wyszło mi 10 sztuk bułeczek lecz jest to zależne jaki kawałek ciasta urywamy. Zapach pieczonych bułek u córki aż sąsiadów zwabił. Serdecznie polecam swojskie bułeczki smak o niebo lepszy niż kupnych, jeżeli nie lubicie wyrabiać ciasta drożdżowego ręcznie można użyć robota kuchennego ja jednak wolę ręcznie muszę czuć co robię. Wszystkie zdjęcia znajdują się na moim blogu
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować