Bułki drożdżowe z dżemem truskawkowym swojskim

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Lubicie wypieki ? A zwłaszcza drożdżowe ? Mi jedynie co dobrze z drożdżowego wychodziło najlepiej to pączki bułki nie zawsze wyszły idealne zaś dziś wyszły bardzo dobrze aż sama się zdziwiłam bo przepis mój z innych bułek.

  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 szklanki mąki pszennej tortowej,
    1 drożdże suszone 7 g,
    3/4 szklanki cukru ( szklanka 210 ml ),
    1 szklanka mleka 3,2 %,
    szczypta soli,
    1 jajko rozmiar M,
    2 łyżki masła prawdziwego.

    dodatkowo :
    1 jajko ( do smarowania bułek ),
    1 słoik dowolnego dżemu.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Bułki drożdżowe z dżemem truskawkowym swojskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • bułki 1. Do miski wsypać mąkę, w mące zrobić wgłębienie i wsypać tam drożdże suszone, na drożdże wsypać łyżeczkę cukru i wlać 4 łyżki ciepłego mleka lekko wymieszać. Z boku wbić całe jajko, wsypać cukier oraz szczyptę soli. Przygotowaną mąkę z drożdżami odstawić w ciepłe miejsce na około 15 minut aby drożdże zaczęły pracować. Jak już jest widoczna praca drożdży wlać resztę ciepłego mleka .
  • bułki 2. Jak już mamy do mąki dodane wszystkie składniki wtedy zagnieść ciasto i wyrabiać tak długo aż ciasto wchłonie wszystkie dodane składniki i nie będzie kleiło się do rąk ani do miski. Do wyrobionego ciasta wlać roztopione letnie masło ( nie może być gorące ). I wyrabiać z dodanym masłem tak długo aż ciasto wchłonie całe dodane masło. Ciasto po wyrobieniu jest mięciutkie i pulchne.
  • bułki 3. Wyrobione ciasto z masłem nie ma potrzeby odstawiać aby wyrosło. Na stolnicę wysypać mąkę położyć ciasto i za pomocą rąk zwałkować na długi rulon. Gdy jest już mamy zrulowany kawałek ciasta wtedy za pomocą noża pokroić na kawałki po około trzy centymetry.
  • bułki 4. Każdy z pociętych kawałków brać do ręki rozpłaszczyć go, następnie nałożyć łyżeczkę dowolnego dżemu ( u mnie swojski truskawkowy ), czekolady lub kto co woli zakleić, uformować bułeczkę. Uformowane ułożyć na kratce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia, sklejonym układać w stronę papieru. Przygotowane nakryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
  • bułki 5. Jak już bułki podwoiły swoją objętość wtedy jajko całe roztrzepać widelcem i dość obficie posmarować nim wyrośnięte bułki. Posmarowane jajkiem podczas pieczenia będą miały piękny kolor. Tak przygotowane bułeczki wstawić do nagrzanego na 180 stopni piekarnika na drugą półkę od dołu i piec 25 minut w zależności od piekarnika do ładnego zarumienienia. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i studzić razem z papierem na kratce do całkowitego ostygnięcia.
  • bułki 6. Bułki wyszły bardzo mięciutkie i pulchne, w sam raz do kawy, gorącego kakao lub zimnego mleka. Domownicy będą bardzo zadowoleni ze swojskich domowych bułeczek. Z dodatkiem dżemu swojskiego truskawkowego smakują rewelacyjnie. Z podanego przepisu wyszło mi trzynaście sztuk bułek, jeżeli jakieś zostaną wystarczy przechowywać je w papierowej torebce lub zamkniętym pojemniku aby następnego dnia były tak miękkie jak w dniu upieczenia. Przepis jest sprawdzony więc gorąco polecam.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować