Drożdżowe bułeczki z dżemem jabłkowym

4.46 (193 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Drożdżowe bułeczki z dżemem jabłkowym to świetna propozycja do szklanki mleka na podwieczorek. Polecam.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4,5 szklanki mąki pszennej,
    2 łyżki cukru,
    20 g drożdży,
    2 jajka,
    1 szklanka mleka,
    100 g masła,
    Szczypta soli,
    słoiczek dżemu jabłkowego,
    cukier puder do posypania.
Wystaw ocenę:

4.46 (193 ocen)

Zobacz również:

Bułki Drożdżówka Ciastka Dżemy

Drożdżowe bułeczki z dżemem jabłkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukier i drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce.

    Mąkę przesiewamy dodajemy zaczyn drożdżowy i pozostałe składniki.

    Zagniatamy ciasto.
    Odstawiamy na 1 godzinę w ciepłe miejsce.
    Z ciasta formujemy kuleczki, lekko spłaszczamy, wykładamy po łyżce dżemu,zlepiamy brzegi i formujemy kulkę.
    Wykładamy na blaszkę piekarnikową.

    Smarujemy bułeczki rozkłóconym jajkiem.
    Pieczemy 30-35 minut w 180 stopniach.
    Upieczone posypujemy cukrem pudrem.


    Smacznego ;)

Porady

Możemy użyć ulubionego dżemu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować