Pyszna wilgotna babka z brzoskwiniami

4.49 (184 ocen)

  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

A po obiadku postanowiłam upiec babkę i nie żałuję wyszła rewelacyjna, może za dużo trochę dałam brzoskwiń ale to nie przeszkadza po prostu zakochałam się w tym owocu i jadam codziennie po dwa a nawet trzy sztuki tak są pyszne. Jeśli komuś przeszkadza tak dużo brzoskwiń albo ich nie lubi można dać inny owoc lub zrobić całkiem czyste ciasto. Przepis jest naprawdę godny polecenia.

  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 jajka,

    1 szklanka cukru ( szklanka pojemność 210 ml ),

    0,5 szklanki oleju,

    1 szklanka mąki tortowej,

    3 łyżki mąki ziemniaczanej,

    1 łyżeczka proszku do pieczenia,

    2 czubate łyżki śmietany 18 %.



    dodatkowo :

    4 dojrzałe brzoskwinie.
Wystaw ocenę:

4.49 (184 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki Desery

Pyszna wilgotna babka z brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto 1. Do miski oddzielić białka od żółtek, wsypać do białek cukier kryształ i zmiksować na najwyższych obrotach miksera na sztywną pianę, dobrze ubita piana z białek będzie lśniąca.
  • ciasto 2. Do dobrze ubitej piany z białek dodawać stopniowo po jednym żółtku cały czas miksując, jak już masa jajeczna jest zmiksowana dolewać strumieniem olej nie przerywając miksowania. Następnie dodać obie mąki oraz proszek do pieczenia i całość zmiksować do połączenia się składników.
  • ciasto 3. Do zmiksowanej masy jajecznej z mąkami i proszkiem dodać na koniec śmietanę i również całość zmiksować. Gotowe ciasto przelać do formy keksowej 31 na 12 wyłożonej papierem do pieczenia a w między czasie gdy piekarnik się grzeje przygotować brzoskwinie umyć je, osuszyć i pokroić w małą kostkę.
  • ciasto 4. Na wylane ciasto ułożyć przygotowane brzoskwinie. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika ustawionego na 190 stopni i piec 45 minut w zależności od piekarnika do ładnego zarumienienia i tak zwanego suchego patyczka.
  • ciasto 5. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i pozostawić chwilę do ostygnięcia w blaszce gdy już będzie zimne wtedy wyjąć razem z papierem do pieczenia na ręcznik papierowy aby nie zaparowało od spodu. ostudzone ciasto oddzielić od papieru do pieczenia i posypać cukrem pudrem.
  • ciasto 6. Ciasto wyszło idealnie puchate i wilgotne, nie ma żadnego zakalca. Nie mogłam się powstrzymać tak pachniało w całym domu że spróbowałam jeszcze ciepłe wiem że tak nie wolno ale siła spróbowania była silniejsza ode mnie. Polecam ciasto do poobiedniej kawy i nie tylko.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

4.49 (186 ocen)

babka z serem

To może cię zainteresować