Wilgotna Babka Cytrynowa

4.5 (166 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Wilgotna, mięciutka z posmakiem cytryny, taka jest ta babka. Jest pyszna i szybko można ja przygotować. Przed podaniem możemy ja polukrować lub posypać cukrem pudrem. dla mnie jest idealna taka bez niczego, ale nie wykluczam ze gdy upiekę ja kolejny raz to ja polukruje, cytrynowym lukrem ;)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na foremkę keksową 25 x 11 cm:
    1 czubata szklanka mąki
    2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
    1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
    150 gr masła w temp. pokojowej
    3 jajka w temp.pokojowej
    3/4 szkl. cukru
    3/4 cytryny (skórki i sok )
Wystaw ocenę:

4.5 (166 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki Babka piaskowa

Wilgotna babka cytrynowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie produkty powinny mieć temperaturę pokojową !


    1. Miękkie masło miksujemy z cukrem na puch.
    2. Dodajemy powoli po jednym jajku, miksując za każdym razem po dodaniu jajka.
    3. Teraz dodajemy mąki z proszkiem do pieczenia, oraz skórkę i sok z wyszorowanej i wyparzonej cytryny. Mieszamy wszystko łyżką do połączenia składników.
    Wykładamy na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia .
    Pieczemy w 180 stop przez około 50-60 min. patyczek włożony do środka ciasta musi być suchy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cytryna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować