To mój pyszny i sprawdzony przepis na wilgotną, maślana babkę pomarańczową, którą uwielbiam i od czasu do czasu ją piekę. Zwłaszcza teraz kiedy pomarańcze są w dobrej cenie ;)
1 godz. 20 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
Składniki na formę keksową 25 x 11 cm
1 szkl mąki pszennej tortowej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
125 g masła miękkiego
3 jajka w temp. pokojowej
3/4 szkl cukru
sok oraz skórka z połówki pomarańczy
lukier pomarańczowy:
2 łyżki soku z pomarańczy
tyle cukru pudru ile zabierze sok aby lukier był lekko gęsty ale lejący
Wilgotna babka pomarańczowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie produkty powinny mieć temperaturę pokojową !
1. Miękkie masło miksujemy z cukrem na puch.
2. Dodajemy powoli po jednym jajku, miksując za każdym razem po dodaniu jajka.
3. Teraz dodajemy mąki z proszkiem do pieczenia, oraz skórkę i sok z wyszorowanej i wyparzonej pomarańczy. Mieszamy wszystko łyżką do połączenia składników.
Wykładamy na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia .
Pieczemy w 180 stop przez około 50-60 min. patyczek włożony do środka ciasta musi być suchy.
Komentarze