Wilgotna Babka Pomarańczowa

3 (1 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

To mój pyszny i sprawdzony przepis na wilgotną, maślana babkę pomarańczową, którą uwielbiam i od czasu do czasu ją piekę. Zwłaszcza teraz kiedy pomarańcze są w dobrej cenie ;)

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na formę keksową 25 x 11 cm
    1 szkl mąki pszennej tortowej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    125 g masła miękkiego
    3 jajka w temp. pokojowej
    3/4 szkl cukru
    sok oraz skórka z połówki pomarańczy
    lukier pomarańczowy:
    2 łyżki soku z pomarańczy
    tyle cukru pudru ile zabierze sok aby lukier był lekko gęsty ale lejący
Wystaw ocenę:

3 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki

Wilgotna babka pomarańczowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie produkty powinny mieć temperaturę pokojową !


    1. Miękkie masło miksujemy z cukrem na puch.
    2. Dodajemy powoli po jednym jajku, miksując za każdym razem po dodaniu jajka.
    3. Teraz dodajemy mąki z proszkiem do pieczenia, oraz skórkę i sok z wyszorowanej i wyparzonej pomarańczy. Mieszamy wszystko łyżką do połączenia składników.
    Wykładamy na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia .
    Pieczemy w 180 stop przez około 50-60 min. patyczek włożony do środka ciasta musi być suchy.

    Wystudzona babkę polewamy lukrem pomarańczowym. Smacznego !
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pomarańcze

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować