Babka wilgotna

4.5 (178 ocen)

W naszej rodzinie przepis na tą babkę jest przekazywany z pokolenia na pokolenie. Ja dostałam go od swojej mamy, a mama odziedziczyła go po swojej mamie. Jest to najlepsza babka, która towarzyszy nam od lat.

Składniki:

  • 250 g mąki
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    150 g masła
    1 szklanka cukru
    5 jajek
    5 łyżek oleju
    1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżeczka pasty waniliowej
    Polewa czekoladowa:
    100 g gorzkiej czekolady
    3 łyżki śmietanki 30%
Wystaw ocenę:

4.5 (178 ocen)

Zobacz również:

Babki Desery

Babka wilgotna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło przekładamy do rondelka i rozpuszczamy. Oba rodzaje mąki przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. Jajka wybijamy do miski, dodajemy cukier i pastę waniliową. Ubijamy do uzyskania jasnej, puszystej masy. Następnie nie przerywając miksowania dodajemy najpierw olej, potem mąkę i na końcu rozpuszczone masło. Mieszamy do całkowitego połączenia się składników. Formę do pieczenia babki smarujemy masłem i oprószamy mąką lub bułką tartą. Przekładamy przygotowane ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200’C. Pieczemy około 50-60 minut.
    Polewa czekoladowa:
    Do rondelka wlewamy śmietankę, dodajemy połamaną czekoladę. Cały czas mieszając podgrzewamy do momentu, aż czekolada się rozpuści i powstania gładka polewa. Babkę wyjmujemy z foremki i polewamy przygotowaną polewą z czekolady. Dowolnie dekorujemy.

Porady

Moje rady: Do ciasta zamiast pasty waniliowej można dodać ulubiony aromat. Babkę można wzbogacić również dodając do ciasta np. wiórki kokosowych, orzechy czy rodzynki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować