Pyry z gzikiem

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Pyszne danie kuchni wielkopolskiej i kujawskiej. Idealnie smakuje mocno schłodzony z gorącymi ziemniakami

  • 20 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • -ok 300g białego sera
    -mała cebula lub pół średniej
    -mały pęczek szczypioru
    -150ml słodka śmietanka 18%
    -sól, pieprz
    - 0,5kg ziemniaków
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sosy

Pyry z gzikiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ser rozgnieść w misce widelcem. Cebulę drobno posiekać, szczypior pokroić. Dodać do sera. Dokładnie wymieszać. Dolewać smietankępowoli dokładnie mieszając aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Na taką ilość sera zazwyczaj wystarcza ok 150ml, ale jeżeli ser okaże się zbyt suchy, będzie trzeba dodać trochę więcej. Doprawić solą i pieprzem.Wstawić do lodówki.
    Ziemniaki obrać, przekroić na pół. Ugotować w osolonej wodzie. Podawać gorące ziemniaki z zimnym gzikiem. Gzik dobrze jest przygotować z ok. godzinę wcześniej by zdążył się"przegryźć" i mocno schłodzić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Śmietana Twaróg Ser biały Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować