Pyry z gzikiem

5 (190 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 50 min

Moje tradycyjne danie regionalne w Wielkopolsce PYRY z GZIKIEM-czyli ziemniaki z twarogiem. Będąc w Poznaniu i okolicach koniecznie trzeba zasmakować tej potrawy. Prosta, ale jaka smaczna. Niezjedzenie tej potrawy będąc w Poznaniu to tak jak być w Poznaniu i nie widzieć o 12 trykających koziołków.

  • 50 min

Składniki:

  • 3-4 ziemniaki w mundurkach
    twaróg biały 250 gram
    cebula 1 sztuka
    szczypiorek lub natka pietruszki
    śmietana 18 % 200 gram
    mleko 50 ml
    sól i pieprz do smaku
    masło 3-4 łyżeczki
Wystaw ocenę:

5 (190 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sosy Ser

Pyry z gzikiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ziemniaki - pyry 1. Ziemniaki szorujemy z nadmiaru piasku, płuczemy i gotujemy w osolonej w mundurkach do miękkości.
  • twaróg 2. Twaróg wkładamy do miski, dodajemy śmietanę i mleko. Lekko rozgniatając.
  • warzywa 3. Siekamy cebulę, szczypiorek i pietruszkę.
  • gzik 4. Dodajemy do twarogi i doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
  • Pyry z gzikiem 5. Podajemy z pyrami obranymi lub w mundurkach. Na górze ziemniaka kładziemy łyżeczkę masła. Dobrze jest też naciąć u góry ziemniaka aby masło wpłynęło do środka.

Porady

Ziemniaki można podusić w garnku ,wyłożyć na duży talerz i wyłożyć na to nasz twaróg.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sery Twaróg Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_02-2017

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Post Śniadanie Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować