Kryształkowy sernik na zimno z truskawkami

4.5 (140 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 30 min
  • Dla 9 osób
  • Łatwy

Pyszny i dekoracyjny sernik na zimno z truskawkami i galaretką truskawkową. Nie wymaga odpalania piekarnika, więc na upały - idealny.

  • 30 min
  • Dla 9 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 120 g truskawek
    2 op. galaretki truskawkowej
    400 g twarogu sernikowego
    9 okrągłych biszkoptów
Wystaw ocenę:

4.5 (140 ocen)

Kryształkowy sernik na zimno z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Truskawki płuczemy, osuszamy i odszypułkowujemy. Mniejsze sztuki przekrawamy na połówki, a większe na ćwiartki. Podłużną foremkę typu comber o wymiarach 25cm x 11cm wyścielamy folią spożywczą. Na dnie foremki układamy kawałki truskawek.
  • 2. Jedno opakowanie galaretki rozpuszczamy w 1,5 szklanki gorącej wody i studzimy. Ok. 1/3 zimnej galaretki wylewamy na truskawki i foremkę wstawiamy do lodówki. Pozostałą galaretkę wylewamy na talerz i również wstawiamy do lodówki. Po stężeniu galaretkę na talerzu kroimy w niedużą kostkę.
  • 3. Drugie opakowanie galaretki rozpuszczamy w 1/2 szklanki gorącej wody, przestudzamy. Letnią galaretkę łączymy z serem, chwilę ubijamy i dodajemy galaretkę pokrojoną w kostkę. Mieszamy i wykładamy na galaretkę z truskawkami. Wyrównujemy powierzchnię i układamy biszkopty płaską stroną do góry, lekko je wciskamy w masę serowo-galaretkową.
  • 4. Całość zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na kilka godzin do całkowitego stężenia. Przed podaniem zdejmujemy folię z wierzchu, wykładamy ciasto na podłużną paterę lub półmisek biszkoptami do dołu, zdejmujemy folię i kroimy na porcje.

Porady

Foremka typu comber to keksówka z półokrągłym dnem. Ciasto można również przygotować w małej tortownicy lub w formie do deserów na zimno o pojemności 1-1,2 litra.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka Ser biały Truskawki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować